logo
wvhj2023
© Zonneplan
© Zonneplan
28 september 2023

Ruim helft consumenten wil subsidie voor thuisbatterij

Ruim de helft van de Nederlandse consumenten is voorstander van de komst van een subsidie voor thuisbatterijen. Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan uitgevoerd door Panel Inzicht onder 2.000 Nederlanders.

Zonneplan verwacht dat de markt voor thuisbatterijen de komende jaren daarom snel zal groeien.

10 kilowattuur
‘Inclusief installatie komen de kosten van een thuisbatterij doorgaans uit op zo’n 700 tot 1.000 euro per kilowattuur opslagcapaciteit’, vertelt Frank Breukelman van Zonneplan. ‘Een accu met een capaciteit van 10 kilowattuur, waar een doorsnee huishouden 1,5 dag op zou kunnen draaien, kost dus al gauw 7.000 tot 10.000 euro. Geen bedrag dus dat iedereen zomaar heeft liggen. Een subsidie, zoals die er bijvoorbeeld ook is voor isolatie of een warmtepomp, zou de vraag naar thuisaccu’s kunnen doen toenemen.’

Piekspanning
Zolang de salderingsregeling van kracht is, is het opslaan van zonnestroom financieel gezien in veel gevallen volgens Zonneplan niet van meerwaarde, omdat het elektriciteitsnet immers als batterij fungeert.

Breukelman: ‘Wel is het zo dat steeds meer huishoudens te maken krijgen met piekspanning: zonnepanelen die op zonnige dagen uitvallen doordat de druk op het stroomnet te hoog wordt. Thuisaccu’s kunnen helpen de spanning omlaag te brengen en voorkomen dat zonnestroom verloren gaat.’

Ook zonder zonnepanelen
Hoewel thuisbatterijen vaak gekoppeld worden aan zonnepanelen, is dit niet noodzakelijk voor rendement. Met een dynamisch energiecontract, waarbij stroomprijzen fluctueren, kunnen consumenten goedkope stroom van het elektriciteitsnet opslaan en deze verkopen of gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn.

Bij massale adoptie van thuisbatterijen zorgt dit er volgens Zonneplan voor dat de piek van duurzaam stroomaanbod niet wordt opgelost, maar alleen verschuift van de middag naar de avond. Het bedrijf ontwikkelt daarom momenteel een batterij die handelt op de onbalansmarkt. Aan de hand van de daadwerkelijke drukte op het elektriciteitsnet wordt daarbij à la minute bepaald of batterijen van klanten moeten laden of ontladen. Hierdoor kunnen consumenten meer verdienen, aangezien de vergoedingen voor het helpen balanceren van het stroomnet vaak hoger zijn dan de uurtarieven van dynamische energiecontracten.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten