logo
wvhj2023
© IZEN
© IZEN
28 september 2023

IZEN levert zonnepark Hemmen met 37.736 zonnepanelen op

IZEN heeft in de gemeente Overbetuwe in de provincie Gelderland de bouw van zonnepark Hemmen afgerond. De zonneweide die 37.736 zonnepanelen telt, is inmiddels officieel geopend.

Het zonnepark met een vermogen van 24,81 megawattpiek voorziet in de stroombehoefte van ongeveer 5.000 huishoudens. IZEN – onderdeel van VINCI Energies – was als epc-contractor verantwoordelijk voor de realisatie van het project. De zonneweide is gerealiseerd op een stuk weiland van 20 hectare langs de Rijksweg A15, tussen de Betuwelijn en de spoorlijn Arnhem-Tiel.

Rentmeester
‘De aanleg van dit zonnepark bracht heel wat uitdagingen met zich mee: het terrein ligt langs een spoorlijn, bovendien wordt het doorkruist door een hoogspanningslijn en lopen er ook nog ondergrondse persrioolleidingen’, vertelt Tom van den Oetelaar, de verantwoordelijke projectleider bij IZEN. ‘We hebben dus al onze creativiteit, ervaring en expertise moeten aanwenden om die praktische obstakels te overwinnen. Ook de barre weersomstandigheden tijdens de bouw maakten de taak er niet gemakkelijker op. Ondanks die bemoeilijkende factoren hebben we het project met succes kunnen voltooien, en is het zonnepark al sinds midden april operationeel.’ ‘De aanleg is heel goed verlopen en ik ben trots op wat we samen hebben kunnen realiseren’, vertelt Frans van Lynden, initiatiefnemer van het zonnepark Hemmen in naam van de gelijknamige bv.

Als rentmeester staat Van Lynden in voor het beheer van landgoederen, wandelpaden en pachtgronden, waarbij duurzaamheid centraal staat.

Goede doel
De stroom die het zonnepark genereert, is tot eind 2027 verkocht aan Greenchoice, die op zijn beurt de energie verder verhandelt. De komende jaren is besloten om van de opbrengst 50.000 euro beschikbaar te stellen voor lokale (duurzaamheids)projecten op het landgoed Hemmen en ten behoeve van mensen die in armoede leven in de gemeente Overbetuwe.

De realisatie is mede tot stand gekomen dankzij Encon dat belast was met de technische verificatie en bouwbegeleiding. Enpact heeft de SDE++-subsidie verzorgd en de financiering, verzekering en de stroomafnameovereenkomst. Tot slot heeft Overmorgen de vergunningverlening begeleid.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten