logowvhj2023
© Vrijopnaam
© Vrijopnaam
26 september 2023

Vrijopnaam neemt Zonnepark Reuver in gebruik

Energiebedrijf Vrijopnaam heeft langs de A73 Zonnepark Reuver in gebruik genomen. De zonneweide telt ruim 4.200 zonnepanelen en heeft een vermogen van 2,3 megawattpiek.

Het zonnepark wekt jaarlijks naar verwachting 2,3 miljoen kilowattuur zonnestroom op, voldoende om in de behoefte van ruim 800 huishoudens te voorzien.

Inwoners mede-eigenaar
Inwoners van de gemeente Beesel krijgen als eerste de mogelijkheid mede-eigenaar te worden van het zonnepark. Via coöperatie Vrijopnaam kunnen zij een ‘Paneelopnaam’ kopen waarmee ze een deel van de stroomopbrengst van het zonnepark kopen. De stroomproductie van Paneelopnaam wordt in mindering gebracht op hun energierekening.

Bas Wijnen, directeur Vrijopnaam: ‘Iedereen kan meedoen. Juist ook mensen die geen zonnepanelen op hun dak kunnen leggen.’

Batterij
De eerste kilowatturen zonnestroom zijn door het zonnepark inmiddels aan het elektriciteitsnet geleverd. Aan de westkant van de zonneweide is bovendien ruimte gereserveerd voor een batterij.

Tussen de rijen met zonnepanelen is steeds 3 meter ruimte vrijgelaten, zodat voldoende zonlicht de bodem kan bereiken. Deze ruimte zaait Vrijopnaam ter bevordering van de biodiversiteit in met een op maat gemaakt mengsel van inheemse bloem- en kruidenrijke grassen. Het groen wordt tijdens de exploitatie onder meer via schapenbegrazing onderhouden en binnenkort wordt een aantal bomen rondom het park geplant.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.