logo
wvhj2023
© Hannator92 | Dreamstime.com
© Hannator92 | Dreamstime.com
11 september 2023

Amerika installeert voor het eerst 30 gigawattpiek zonnepanelen

De Verenigde Staten installeren in 2023 voor het eerst 30 gigawattpiek zonnepanelen in een tijdsbestek van 12 maanden. Dat melden de Solar Energy Industries Association (SEIA) en onderzoeksbureau Wood Mackenzie.

Volgens het marktrapport ‘U.S. Solar Market Insight Q3 2023’ installeert Amerika dit kalenderjaar 32 gigawattpiek zonnepanelen, een stijging van 52 procent ten opzichte van 2022.

10 keer zo hoog
De Amerikaanse zonne-energiemarkt werd de afgelopen jaren afgeremd door uitdagingen in de toeleveringsketen, onder meer veroorzaakt door de coronapandemie en handelsrestricties van de Amerikaanse overheid waaronder de Amerikaanse Uyghur Forced Labor Prevention Act (UFLPA) die leidde tot het blokkeren van de import van grote hoeveelheden Chinese zonnepanelen.

Volgens Wood Mackenzie nemen die uitdagingen af en sorteert de Inflation Reduction Act die binnenlandse productie stimuleert effect. De marktonderzoekers verwachten dat een golf van nieuwe investeringen de binnenlandse productie de komende jaren zal doen groeien. Als alle aankondigingen uitkomen, zal de productie van zonnepanelen in Amerika tegen 2026 10 keer zo hoog zijn als nu.

375 gigawattpiek
In het tweede kwartaal installeerde Amerika 5,6 gigawattpiek zonnepanelen, 20 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Consumenten installeerden maar liefst 1,8  gigawattpiek aan zonnepanelen, een nieuw record. Florida blijft de ‘statenranglijst’ aanvoeren met de installatie van 2,5 gigawattpiek zonnepanelen in de eerste helft van 2023. Dat is 52 procent meer dan de volgende staat, Californië, en al meer capaciteit dan Florida ooit in 1 jaar heeft geïnstalleerd.

Per eind juni bedroeg de geïnstalleerde capaciteit 153 gigawattpiek. WoodMackenzie verwacht dat dit cijfer zal groeien tot 375 gigawattpiek eind 2028.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten