logo
wvhj2023
© Endona
© Endona
22 augustus 2023

Dieven stelen in 48 uur tijd 2 keer koper bij zonnepark in Raalte

Het zonnepark van Energiecoöperatie Endona U.A. aan de Wijheseweg in Raalte is in 48 uur tijd 2 keer slachtoffer geworden van koperdiefstal. De dieven hebben een enorme hoeveelheid schade aangericht.

De energiecoöperatie stelt dat de schade niet in verhouding staat met de opbrengst van de dieven.

Toegangshek
De dieven forceerden in de nacht van zondag 13 augustus op maandag 14 augustus het toegangshek van Zonneweide Torenallee Raalte. Ze knipten de bekabeling door tussen de zonnepanelen en omvormers. Hierdoor werden 10 van de 18 omvormers uitgeschakeld.

‘De partij die de stroomproductie reguleert, meldde dat er geen stroom meer werd geproduceerd’, vertelt voorzitter Edward Weening. ‘Toen we polshoogte namen, zagen we dat de bekabeling was doorgeknipt en meegenomen. We schakelden direct de politie in en er is onderzoek gedaan. Helaas heeft dat nog niets concreets opgeleverd.’

Extra beveiligingsmaatregelen
Terwijl Endona bezig was met het treffen van extra beveiligingsmaatregelen, sloegen de dieven opnieuw toe in de nacht van dinsdag 15 augustus op woensdag 16 augustus. Opnieuw zijn er kabels doorgeknipt en meegenomen. De wijze waarop wijst volgens de energiecoöperatie op een ervaren en professionele bende.

Omdat Endona verzekerd is voor diefstal en productieverlies zijn de financiële gevolgen voor de participanten en deelnemers van het zonnepark minimaal. Momenteel wordt de exacte schade in kaart gebracht en nagedacht over hoe diefstal in de toekomst voorkomen kan worden.

Beveiligingsbedrijven
‘Samen met andere coöperaties in de regio treffen we extra maatregelen en denken we na over permanente oplossingen’, vertelt Weening. ‘Ook hebben we contact met de landelijke koepel Energie Samen. Beveiligingsbedrijven laten weten dat iedere week 3 zonneparken slachtoffer zijn van koperdieven. In Duitsland speelt het al langer en nu lijkt ook Nederland aan de beurt. Extra beveiliging is een enorme kostenpost, maar het lijkt onontkoombaar.’

Endona hoopt dat het zonnepark aan de Wijheseweg weer snel in gebruik genomen kan worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten