Waar de opbrengst voor de koperdieven relatief klein is, is de schade aan de zonneweide volgens de eigenaar aanzienlijk.
100 procent
Zonnepark Vierverlaten – dat 7.777 zonnepanelen telt – is nog altijd een van de grootste coöperatieve zonneparken in Nederland dat voor de volle 100 procent in handen is van bewoners. De stroom die op Vierverlaten wordt opgewekt, is bestemd voor inwoners van Groningen en leden van de coöperatie. De extra opbrengsten van het zonnepark investeert Grunneger Power in projecten voor duurzame-energieopwekking.
De energiecoöperatie stelt de schadepost die door experts nader in kaart wordt gebracht te betreuren.
Geen grote winsten
‘Het is zeer te betreuren dat deze diefstal gebeurt op een zonnepark van bewoners waar we onze eigen duurzame energie opwekken’, aldus Grunneger Power-directeur Steven Volkers. 'Het bedrijfsmodel van energiecoöperaties is heel anders dan dat van de grote zonneparken van grote investeerders. Het is niet gericht op grote winsten, maar juist op opwek van duurzame energie en de mogelijkheid voor bewoners om daarvan mede-eigenaar te zijn. Voor veel kleinere zonneparken kan zo’n diefstal zomaar betekenen dat het zonnepark failliet gaat. Gelukkig is Zonnepark Vierverlaten een gezonde bv. Door de hoge stroomprijzen van de afgelopen 2 jaar is de opbrengst van het park veel positiever uitgevallen dan verwacht. Het is een bittere pil dat de dieven voor een geringe opbrengst zoveel schade aanbrengen aan een coöperatief zonnepark. Deze zonneparken hebben een belangrijke functie in het heden en de toekomst van de energievoorziening van Nederland.’
Crowdfunding
Zonnepark Vierverlaten is door middel van crowdfunding tot stand gekomen. Leden van Grunneger Power konden investeren in zoncertificaten en krijgen daarvoor een vast percentage uitgekeerd.
De uitkering van deze crowdfunders komt door de gevolgen van de koperdiefstal niet in gevaar. De crowdfunders zijn inmiddels wel op de hoogte gebracht van de diefstal.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.