logo
wvhj2023
© Tesvolt
© Tesvolt
9 augustus 2023

‘EU-landen installeren 90 gigawattpiek extra zonnepanelen, realiteit overtreft ambitie’

De 12 EU-landen die hun herziene Nationale Energie- en Klimaatplannen (NEKP) hebben ingediend bij de Europese Commissie gaan 90 gigawattpiek extra zonnepanelen installeren. Toch wordt het EU-doel gemist.

In de Europese zonne-energiestrategie heeft de Europese Unie (EU) vastgelegd dat Europa in 2030 over 600 gigawatt omvormervermogen – het equivalent van 750 gigawattpiek zonnepanelen – moet beschikken.

325 gigawattpiek tekort
Volgens nieuwe berekeningen van SolarPower Europe tellen de doelen van de Europese lidstaten – inclusief de tot nu toe herziene NEKP – op tot een vermogen van 425 gigawattpiek.

Ondanks dat dit 90 gigawattpiek hoger is dan de eerste NEKP uit 2019 – die optelden tot 335 gigawattpiek – is dat nog altijd 325 gigawattpiek te weinig ten opzichte van het EU-doel van 750 gigawattpiek. Opgemerkt moet worden dat in de analyse van SolarPower Europe de verhoogde ambitie van de 15 landen die hun NEKP nog moeten indienen, niet inbegrepen is.

63 procent
Gemiddeld hebben de 12 lidstaten die een herzien NEKP hebben gepresenteerd hun zonne-energiedoelstelling met 63 procent verhoogd. Uitschieter is Litouwen dat de ambitie met 500 procent heeft opgeschroefd. Finland, Portugal, Slovenië en Zweden hebben hun eerdere doelstellingen meer dan verdubbeld en Spanje heeft zijn doelstelling met 94 procent verhoogd.

Op basis van de meest recente doelstellingen hebben Estland, Ierland, Letland en Polen hun oude doelstelling voor 2030 al bereikt. België en Malta zullen het doel uit de oude versie van hun NEKP dit jaar al bereiken, is de verwachting van SolarPower Europe. De Europese koepelorganisatie verwacht dat Nederland als eerste land zijn verhoogde doelstelling zal halen en wel al in het kalenderjaar 2024.

Ambitieniveau
‘Als we de huidige installatietrends modelleren, zien we dat de realiteit dit ambitieniveau al overtreft’, stelt Raffaele Rossi, hoofd Marktinformatie bij SolarPower Europe. ‘Volgens ons laatste onderzoek is er een zeer waarschijnlijk scenario waarin tegen 2030 meer dan 900 gigawattpiek aan zonne-energiecapaciteit zal zijn geïnstalleerd in de EU. De manier waarop overheden denken over zonne-energie is definitief veranderd. Maar aangezien de rol van een doelstelling is om verder te gaan dan business as usual en het plan voor het nieuwe energiesysteem te schetsen, schiet de ambitie nog steeds tekort. Netbeheerders, burgers, bedrijven en energieleveranciers moeten zich allemaal kunnen voorbereiden op de realiteit van een op zonne-energie en hernieuwbare energie gebaseerd energiesysteem.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten