logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
9 augustus 2023

SDE++ 2023: netbeheerders starten uitgifte transportindicaties

De Nederlandse netbeheerders starten met de uitgifte van voor projectontwikkelaars benodigde transportindicaties voor het aanvragen van subsidie voor zonnepanelen en windmolens via de SDE++ 2023.

De transportindicatie is een verklaring van de netbeheerder die aangeeft dat het stroomnet op het moment van aanvragen voldoende capaciteit biedt voor duurzame-energieprojecten zoals zonnedaken, zonneparken en windparken. De controle draagt eraan bij dat geen subsidie wordt verstrekt aan projecten waar het elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit biedt. Hierdoor wordt de slagingskans van projecten die subsidie ontvangen groter.

Openstelling
De subsidieronde van de SDE++ van dit kalenderjaar opent op 5 september 2023 en er is 8 miljard euro budget beschikbaar. De openstelling vindt plaats in 5 fasen, zoals te zien in onderstaande tabel. De subsidieregeling is open tot en met 5 oktober 2023.

Fase

Periode openstelling

Fasebedrag in euro per 1.000 kilogram broeikasgas

1

5 september 9:00 uur, tot 11 september 17:00 uur

90

2

11 september 17:00 uur, tot 18 september 17:00 uur

180

3

18 september 17:00 uur, tot 25 september 17:00 uur

240

4

25 september 17:00 uur, tot 2 oktober 17:00 uur

300

5

2 oktober 17:00 uur, tot 5 oktober 17:00 uur

300*

Geen garantie
De netbeheerders geven alleen transportindicaties af voor gebieden waar op het moment van aanvraag voldoende ruimte op het elektriciteitsnet is. De verklaring is een momentopname en biedt geen garantie dat het aangevraagde vermogen in de toekomst beschikbaar is. Tussen de aanvraag van de transportindicatie, de toekenning van de subsidie door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de opdrachtverstrekking aan de netbeheerders kan zich een flinke tijd bevinden doordat verschillende procedures moeten worden doorlopen.

Daardoor kan het elektriciteitsnet in deze periode alsnog zijn maximale capaciteit hebben bereikt. In dat geval moeten producenten die een transportindicatie hebben ontvangen, wachten met het terugleveren van stroom totdat de netbeheerders het elektriciteitsnet hebben uitgebreid of andere oplossingen zijn ingezet.

Aanvragen
Bij de verschillende netbeheerders kan de transportindicatie voor de SDE++ 2023 inmiddels aangevraagd worden. Het aanvragen van een transportindicatie kan via de volgende websites:

Congestieonderzoeken nog gaande

De 3 grootste regionale netbeheerders van Nederland – Enexis, Liander en Stedin – voeren momenteel in samenwerking met hoogspanningsnetbeheerder TenneT nog altijd diverse congestieonderzoeken uit, omdat alle transportcapaciteit in hun werkgebied vergeven is.

Zo bevindt het grootste deel van de projecten die van Liander vorig jaar een positieve transportindicatie ontvingen zich in Flevoland, Gelderland of Friesland. In grote delen van deze provincies heeft het elektriciteitsnet van TenneT zijn maximale capaciteit bereikt. De hoogspanningsnetbeheerder onderzoekt of hier congestiemanagement mogelijk is. Is dat niet het geval, dan is er pas na verzwaring van het net door TenneT ruimte voor nieuwe initiatieven om grootschalig duurzame energie op te wekken. Dat zal naar verwachting meerdere jaren gaan duren.

De netbeheerders benadrukken dat dit kan betekenen dat een verkregen subsidiebeschikking niet gerealiseerd kan worden, omdat de transportcapaciteit niet tijdig beschikbaar is.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten