logo
wvhj2023
© T. W. van Urk | Dreamstime.com
© T. W. van Urk | Dreamstime.com
7 augustus 2023

Kadaster: slechts 0,12 procent landbouwgrond gebruikt voor zonneparken

Bijna de helft van alle zonneparken in Nederland ligt in of bij de bebouwde kom. 44 procent ligt langs wegen of spoorwegen en slechts 0,12 procent van de landbouwgrond telt zonnepanelen. Dat meldt het Kadaster.

Ten tijde van het onderzoek van het Kadaster waren er in Nederland 562 grondgebonden zonneparken met een totale oppervlakte van 3.621 hectare. Het gaat om zonneparken die eind 2022 al gerealiseerd of in aanbouw waren. Het kleinste zonnepark is 1.000 vierkante meter groot en het grootste ruim 1 miljoen vierkante meter.

633 hectare
De meeste zonneparken liggen in de provincie Gelderland en Overijssel, te weten 89 en 62 stuks. Ook liggen er in Noord-Brabant en Noord-Holland veel zonneparken, maar daar liggen relatief veel kleine zonneparken tot 2 hectare.

De grootste oppervlakten aan zonneweides liggen in Groningen en Drenthe, respectievelijk 633 en 518 hectare.

Landbouwgrond
60 procent van de zonneparken was 5 jaar geleden nog landbouwgrond. Dat is 2.176 van de in totaal 3.621 hectare aan zonneparken. Bijna 25 procent was voorheen ‘overig groen’, zoals grasvelden of groenstroken langs snelwegen. 4 procent van alle zonneparken staat op water.

In Utrecht werd 80 procent van de grond onder zonneparken in 2018 nog gebruikt als landbouwgrond. In Zuid-Holland was dat maar 34 procent. Maar 0,12 procent van het totale oppervlak landbouwgrond wordt gebruikt voor zonneparken. Niet in alle provincies wordt evenveel landbouwgrond gebruikt voor zonneparken.

Windparken
In Zeeland, Groningen en Flevoland liggen in verhouding de meeste zonneparken dicht bij windparken. In Overijssel de minste. In Limburg en Utrecht liggen geen wind- en zonneparken bij elkaar.

Tot slot rust op 75 procent van de grond onder zonneparken het recht van volledig eigendom. Meer dan de helft van de zonneparken is eigendom van een commerciële partij.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten