logo
wvhj2023
© Rijksvastgoedbedrijf
© Rijksvastgoedbedrijf
12 juli 2023

Drijvend zonnepark op baggerslibdepot IJsseloog blijkt niet haalbaar

Het blijkt vooralsnog niet mogelijk om onder de huidige condities op baggerslibdepot IJsseloog een drijvend zonnepark te realiseren. Dat concludeert het Rijksvastgoedbedrijf na een uitgebreide marktconsultatie.

IJsseloog is een kunstmatig aangelegd eiland in de vorm van een oog en ligt in het Ketelmeer, tussen de Noordoostpolder en de Flevopolder.

Pilotprogramma
Tijdens de marktbevraging die vorig jaar zomer van start ging, is onderzocht of het financieel en technisch haalbaar is om op het baggerslibdepot zonnepanelen te installeren. De eventuele komst van het drijvende zonnepark is onderdeel van het pilotprogramma Hernieuwbare energie op Rijksgrond.

Bij het onderzoek waren de gemeente Dronten, de provincie Flevoland, netbeheerder Liander, Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland betrokken.

Hoge kosten
Uitgangspunt was dat er op IJsseloog vervuild slib en bagger gestort kan blijven worden. Onderdeel van het onderzoek was ook dat er rekening gehouden moest worden met ecologie. Daarnaast is er gekeken naar de mogelijkheden van aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. 

De conclusie is dat het momenteel niet haalbaar is om tot een openbare selectieprocedure voor een marktpartij over te gaan. Dit heeft vooral te maken met een combinatie van hoge kosten en het feit dat IJsseloog de komende jaren operationeel blijft als baggerslibdepot. De samenwerkende partijen hebben besloten om het project niet verder door te zetten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten