De komst van het drijvende zonnepark is onderdeel van het pilotprogramma Hernieuwbare energie op Rijksgrond.
Kunstmatig aangelegd
IJsseloog is een kunstmatig aangelegd eiland in de vorm van een oog en ligt in het Ketelmeer, tussen de Noordoostpolder en de Flevopolder. Het grootste deel van dit eiland is in gebruik als slibdepot voor het veilig opbergen van baggerspecie. Het slibdepot zelf heeft een wateroppervlakte met een doorsnede van circa 900 meter, het oog, en was bij aanvang 45 meter diep. Het slibdepot wordt omsloten door een ringdijk met aangrenzende gronden. Er zijn mogelijkheden om hier een (drijvend) zonnepark te ontwikkelen. Zowel het slibdepot, de ringdijk als een gedeelte van de aangrenzende grond komt hiervoor in aanmerking. Uitgangspunt bij deze ontwikkeling is dat de functie van baggerslibdepot behouden blijft.
Het Rijksvastgoedbedrijf onderzoekt in samenwerking met Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de gemeente Dronten, de provincie Flevoland en Liander of er op IJsseloog een haalbare businesscase voor (drijvende) zonnepanelen gerealiseerd kan worden.
Vervolg in 2023
Indien er vanuit de markt interesse is voor de ontwikkeling van een zonnepark en deze ontwikkeling financieel haalbaar is, start het Rijksvastgoedbedrijf in 2023 een openbare inschrijving.
De kijkdag van de marktconsultatie vindt plaats op 14 oktober, waarna het publicatieverslag van de marktconsultatie eind 2023 gepland staat.