logo
wvhj2023
© PowerFIeld
© PowerFIeld
26 juni 2023

Bouw 50 megawattpiek groot Zonnepark Hollandscheveld gestart

PowerField heeft het eerste zonnepaneel gelegd van Zonnepark Hollandscheveld in de Drentse gemeente Hoogeveen. De zonneweide van 50 megawattpiek kan straks 15.000 huishoudens van zonne-energie voorzien.

6 jaar geleden startte PowerField al met de ontwikkeling van Zonnepark Hollandscheveld. Gedurende de ontwikkelingsfase kwam naar voren dat projectontwikkelaar GroenLeven grenzend aan het gebied ook een initiatief voor een zonnepark had.

Dassenakker
Afgelopen kalenderjaar heeft PowerField dit zonnepark daarom overgenomen van GroenLeven en als Zonnepark Hollandscheveld samengevoegd tot één grote zonneweide. Naar verwachting wordt het zonnepark in het najaar in gebruik genomen.

PowerField heeft samen met omwonenden, Stichting Het Drentse Landschap en Waterschap Vechtstromen de landschappelijke inpassing van het zonnepark opgesteld. Zo is samen met Stichting Het Drentse Landschap en ecologen het plan voor een dassenakker uitgewerkt. Hiervoor zijn speciale struiken en fruitbomen aangeplant. In overleg met Waterschap Vechtstromen is een bestaande watergang voorzien van een natuurvriendelijke oever. Rondom het zonnepark zijn lage groensingels aangelegd die het zicht op de zonnepanelen camoufleren en tegelijkertijd het weidse uitzicht zoveel mogelijk intact laten. Ook worden niet in het gehele gebied zonnepanelen geplaatst. Zo is er ruimte voor onderhoudspaden en ruimte tussen de panelen.

Participatie
Daarbij heeft het bedrijf op het gebied van participatie verschillende afspraken gemaakt met de omgeving. In de aankomende periode wordt hier invulling aan gegeven.

Projectmanager Jeffrey Janssen: ‘Dit is voor ons een bijzonder project, waarbij draagvlak en oog voor de omgeving centraal staan. We hebben veel aandacht besteed aan de landschappelijke inpassing van het zonnepark en het vergroten van de biodiversiteit in het gebied, in samenwerking met omwonenden en lokale instanties. Ook hebben we verschillende afspraken gemaakt met de omgeving, waarbij we een gedeelte van de lusten laten terugvloeien naar de buurt.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten