Solar Magazine - Stedin: stroomnet Waddinxveen vol, geen ruimte voor grote nieuwe zonnedaken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stedin: stroomnet Waddinxveen vol, geen ruimte voor grote nieuwe zonnedaken
© Andre Muller | Dreamstime.com

Stedin: stroomnet Waddinxveen vol, geen ruimte voor grote nieuwe zonnedaken

Stedin meldt dat het stroomnet in Waddinxveen vol is. Er is sprake van transportschaarste voor de teruglevering van elektriciteit door bijvoorbeeld grote daken met zonnepanelen en warmte-krachtkoppelingen (wkk’s).

De krapte op het elektriciteitsnet in Waddinxveen betekent dat de netbeheerder nieuwe aanvragen van grootverbruikers voor transportvermogen om energie terug te leveren op een wachtlijst plaatst.

Geen gevolgen huishoudens
‘Dit transportvermogen is te vergelijken met een bedrijfsdak met zo’n 200 zonnepanelen’, aldus Stedin. ‘Ook grootschalige duurzame opwek is dus tijdelijk niet mogelijk. De huidige krapte heeft geen gevolgen voor huishoudens met zonnepanelen – kleinverbruik – zij kunnen duurzame energie blijven opwekken en terugleveren aan het stroomnet. Verder heeft het geen gevolgen voor de bestaande RES-ambitie van de regio Midden-Holland.’

Congestiemanagement
Deze congestiesituatie geldt totdat het lokale elektriciteitsnet is uitgebreid. Naar verwachting van de netbeheerder is dat eind 2025 het geval. Door de bouw van extra verdeelstations wordt 30 megavoltampère extra transportcapaciteit gecreëerd.

Tegelijkertijd met de aankondiging van netcongestie die nu gedaan wordt, start de netbeheerder een onderzoek naar congestiemanagement om te kijken of er voor eind 2025 meer ruimte op het stroomnet kan worden gecreëerd in de vorm van flexibel elektriciteitsvermogen. Dat kan door bijvoorbeeld grote elektriciteitsproductie-installaties – zoals wind- en zonneparken of wkk’s – tijdelijk af te schakelen op piekmomenten. Het congestieonderzoek duurt 6 tot 9 maanden. Daarin doet Stedin een technische analyse en de uitvraag van flexibel elektriciteitsvermogen aan de markt. De netbeheerder roept bedrijven in het genoemde congestiegebied op om contact op te nemen als er bereidheid is om tegen vergoeding tijdelijk minder terug te leveren.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wocozon zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer

32-40 uur - De Meern - Utrecht
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

Werkvoorbereider Zonnepanelen

32-40 uur - Barneveld
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!