logo
wvhj2023
© Andre Muller | Dreamstime.com
© Andre Muller | Dreamstime.com
7 juni 2023

Stedin: stroomnet Waddinxveen vol, geen ruimte voor grote nieuwe zonnedaken

Stedin meldt dat het stroomnet in Waddinxveen vol is. Er is sprake van transportschaarste voor de teruglevering van elektriciteit door bijvoorbeeld grote daken met zonnepanelen en warmte-krachtkoppelingen (wkk’s).

De krapte op het elektriciteitsnet in Waddinxveen betekent dat de netbeheerder nieuwe aanvragen van grootverbruikers voor transportvermogen om energie terug te leveren op een wachtlijst plaatst.

Geen gevolgen huishoudens
‘Dit transportvermogen is te vergelijken met een bedrijfsdak met zo’n 200 zonnepanelen’, aldus Stedin. ‘Ook grootschalige duurzame opwek is dus tijdelijk niet mogelijk. De huidige krapte heeft geen gevolgen voor huishoudens met zonnepanelen – kleinverbruik – zij kunnen duurzame energie blijven opwekken en terugleveren aan het stroomnet. Verder heeft het geen gevolgen voor de bestaande RES-ambitie van de regio Midden-Holland.’

Congestiemanagement
Deze congestiesituatie geldt totdat het lokale elektriciteitsnet is uitgebreid. Naar verwachting van de netbeheerder is dat eind 2025 het geval. Door de bouw van extra verdeelstations wordt 30 megavoltampère extra transportcapaciteit gecreëerd.

Tegelijkertijd met de aankondiging van netcongestie die nu gedaan wordt, start de netbeheerder een onderzoek naar congestiemanagement om te kijken of er voor eind 2025 meer ruimte op het stroomnet kan worden gecreëerd in de vorm van flexibel elektriciteitsvermogen. Dat kan door bijvoorbeeld grote elektriciteitsproductie-installaties – zoals wind- en zonneparken of wkk’s – tijdelijk af te schakelen op piekmomenten. Het congestieonderzoek duurt 6 tot 9 maanden. Daarin doet Stedin een technische analyse en de uitvraag van flexibel elektriciteitsvermogen aan de markt. De netbeheerder roept bedrijven in het genoemde congestiegebied op om contact op te nemen als er bereidheid is om tegen vergoeding tijdelijk minder terug te leveren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten