logo
wvhj2023
© Solarfields
© Solarfields
7 april 2023

Stedin sluit capaciteitssturingscontract met Solarfields voor batterij bij zonnepark

Solarfields en netbeheerder Stedin hebben een capaciteitssturingscontract afgesloten voor de aansluiting van een batterij bij zonnepark Bontepolder in Terneuzen, die ingezet wordt als flexibel vermogen.

Het ‘standaard flexcontract’ wordt ingezet – en dat is volgens Stedin nu nog uniek – in niet-congestiegebied waar dus nog geen wachtlijsten zijn. Met het getekende contract kan Solarfields de batterij aansluiten, terwijl het stroomnet van Stedin minimaal wordt belast. Zo worden congestie en wachtlijsten voorkomen.

Helpende voorwaarden
Vorig jaar zomer kondigde Stedin aan om voortaan alleen nog onder ‘helpende’ voorwaarden batterijen te willen aansluiten op het elektriciteitsnet. De netbeheerder stelt hiertoe genoodzaakt te zijn door de enorme toestroom aan batterijaanvragen in zijn verzorgingsgebied.

Zonder aanvullende – en beperkende – maatregelen zou het toekennen van alle batterijaansluitingen op termijn leiden tot congestie en daarmee de energietransitie vertragen in plaats van versnellen.

5 megawattuur
Solarfields heeft bij zonnepark Bontepolder – dat 31.962 zonnepanelen telt – een batterij met een vermogen van 5 megawatt en een opslagcapaciteit van 5 megawattuur geplaatst.

Het is volgens de betrokkenen de eerste batterij in Nederland die op zo’n grote schaal bij een zonnepark wordt gebruikt en is gekoppeld aan dezelfde netaansluiting. De koppeling tussen het stroomnet, de batterij en het zonnepark zorgt voor een stabieler stroomnet. Er kan realtime gereageerd worden op de situatie en vraag van de markt; op dat wat het elektriciteitsnet nodig heeft. ‘Door de plaatsing van deze batterij kunnen we het energiesysteem op diverse manieren ondersteunen’, aldus Gerke Schaap, projectmanager bij Solarfields. ‘De batterij kan verlies van opgewekte elektriciteit beperken, op landelijk niveau afwijkingen tussen voorspelde en daadwerkelijke elektriciteitsopwekking compenseren of lokaal bijdragen om netcongestie op te lossen.’

‘Helpende’ voorwaarden
Met een capaciteitssturingscontract als dit maakt Stedin afspraken die aanvullend zijn op de standaard aansluit- en transportovereenkomst (ato). Het uitgangspunt is om batterijexploitanten ‘netneutraal’ aan te sluiten. Dit wil zeggen dat batterijen geen aanleiding zijn voor het afroepen van congestie of voor netverzwaring.

In het capaciteitssturingscontract (red. zie kader) neemt de netbeheerder afspraken op over een tijdelijke begrenzing wat betreft de teruglevering van stroom door de batterij of een tijdelijke beperking op afname. Wellicht wordt de batterijcapaciteit ook actief ingezet om op rustige momenten juist stroom terug te leveren aan het stroomnet. In alle gevallen om pieken in de netbelasting te voorkomen en het elektriciteitsnet in balans te houden.

Voorspellingen
‘We zijn heel blij met deze overeenkomst en samenwerking’, stelt David Peters, chief technology officer bij Stedin. ‘Dit helpt om het elektriciteitsnet goed te benutten, zeker in deze energietransitie. De afspraken met Solarfields zijn tot stand gekomen na uitgebreide analyse en voorspellingen van de lokale infrastructuur. Bij het bepalen van de nodige netcapaciteit is rekening gehouden met ruimte voor reeds bekende en verwachte ontwikkelingen en daarnaast met groei. Voor de gevraagde beperkingen en inzet door Solarfields is een standaardvergoedingsstructuur beschikbaar. Een dergelijke individuele overeenkomst is in principe voor alle klanten beschikbaar, die hun elektriciteitsvermogen flexibel kunnen inzetten in Stedin-gebied.’

3 contractvormen: capaciteitssturing, capaciteitsbeperking en redispatch

Netbeheerder Stedin biedt marktpartijen die flexibel vermogen aanbieden verschillende contracten aan. Voor de inzet van flexibiliteit – terugregelen, capaciteitssturing of actieve inzet – biedt Stedin een vergoeding.

De hoogte van de vergoeding verschilt tussen een ingeroepen beperking en een verzoek voor actieve bijdrage. Het hangt bovendien samen met of een gebied wel of niet in congestie is. In beginsel baseert de netbeheerder de hoogte van de vergoeding op de hoogte van de transportkosten en de op dat moment geldende energieprijs. Wanneer een gebied in congestie is, is er budget beschikbaar op basis van de wetgeving rond congestiemanagement.

Stedin biedt de volgende 3 standaardovereenkomsten aan:

  • Het capaciteitssturingscontract (csc): met dit contract worden afspraken gemaakt over een capaciteitsbeperking of actieve inzet voor energieopslagsystemen om deze voor een langere tijd net-neutraal aan te kunnen sluiten.
  • Het capaciteitsbeperkingscontract (cbc): bij  dit contract gaat het om een afroep voor terugregelen of afschakelen voor de volgende dag. Deze afspraken maakt de netbeheerder met bijvoorbeeld wind- of zonneparken om extra ruimte in het stroomnet te creëren tijdens piekmomenten (red. Stedin meldt dat er momenteel nog geen contract beschikbaar is voor het tijdelijk verhogen van de afname).
  • Het redispatch-contract: met dit contract kan Stedin bijsturen op de dag zelf. Dit contract wordt meestal tijdelijk afgesloten om in een congestiegebied overbelasting van het netwerk te voorkomen.

Voor alle contracten geldt dat Stedin door tijdig af te roepen, rekening houdt met de sluitingstijden van de energiemarkten.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten