Solar Magazine - Minder consumenten met zonnepanelen kiezen andere energieleverancier
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Minder consumenten met zonnepanelen kiezen andere energieleverancier
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

Minder consumenten met zonnepanelen kiezen andere energieleverancier

Het aantal consumenten met zonnepanelen dat in de afgelopen 12 maanden is overgestapt naar een andere energieleverancier is met 3 procent gedaald. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2023 van de ACM.

Uit het Consumentenonderzoek energiemarkt 2023 dat Motivaction in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft uitgevoerd – en dat ten grondslag ligt aan de Energiemonitor voor Consumenten – blijkt dat het percentage ondervraagde consumenten dat zonnepanelen heeft, is gegroeid van 31 naar 39 procent.

Minder overstappers
Net als een jaar eerder is ook in 2022 het aantal consumenten dat overgestapt is naar een andere energieleverancier gedaald. In de afgelopen 12 maanden is het aantal overstappers gedaald van 1,2 miljoen huishoudens in 2022 naar 831.362 huishoudens in 2023. Consumenten die in de afgelopen 12 maanden zijn overgestapt, deden dit voornamelijk om te besparen op maandelijkse kosten; te weten 45 procent van hen.

35 procent
Voor het eerst in jaren is het aantal eigenaren van zonnepanelen dat is overgestapt naar een andere energieleverancier gedaald. Waar in 2020 29 procent van de zonnepaneeleigenaren voor een ander energiebedrijf koos, groeide dat in 2022 naar een recordpercentage van 38 procent maar is dat in de afgelopen 12 maanden gedaald naar 35 procent.

In de afgelopen 3 jaar is 47 procent van de zonnepaneeleigenaren één of meerdere keren overgestapt naar een ander energiebedrijf. Bovendien is nog eens 38 procent bij zijn huidige energieleverancier van contract veranderd. Opvallend detail: 33 procent van de zonnepaneeleigenaren is volgens het onderzoek nog nooit van energieleverancier gewisseld.

Tevredenheid daalt
De tevredenheid van consumenten ten aanzien van de dienstverlening van energiebedrijven is over de volle breedte gedaald. Het aantal consumenten dat tevreden is over de totale dienstverlening van de eigen energieleverancier is gedaald van 77 naar 72 procent.

De meeste ontevredenheid heerst over de prijzen van de energieleverancier. Het aantal consumenten dat de energieprijzen als – zeer – hoog ervaart, is gestegen van 78 naar 84 procent. Slechts 19 procent van de consumenten geeft nog aan dat zij – zeer – veel vertrouwen hebben dat energieleveranciers het belang van klanten scherp voor ogen houden. Een jaar eerder was dit nog 29 procent.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Duurzame Technieken

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
SolarNRG zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!