logo
wvhj2023
© Jarretera | Dreamstime.com
© Jarretera | Dreamstime.com
15 juni 2022

ACM: helft consumenten heeft variabel energiecontract, aantal overstappers gehalveerd

De helft van de Nederlandse consumenten heeft een variabel energiecontract en is daarmee extra gevoelig voor prijsverhogingen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Energiemonitor 2022.

De Energiemonitor bevat informatie die de ACM opvraagt bij energieleveranciers en resultaten van consumentenonderzoek dat de ACM jaarlijks in april laat uitvoeren.

Bijna geen aanbiedingen
De ACM meldt in de monitor dat het aantal consumenten dat overstapt naar een andere energieleverancier in vergelijking met vorig jaar bijna gehalveerd is; van 27 naar 14 procent. Dit komt volgens de autoriteit doordat energieleveranciers bijna geen contracten aanbieden met een vast tarief en een bepaalde looptijd. De reden hiervoor is dat de energieprijzen zo hoog zijn en omdat onzeker is hoe de prijzen zich ontwikkelen.

Daarnaast verwachten meer consumenten – met een variabel of aflopend vast contract – dat ze over een jaar nog klant zijn bij dezelfde energieleverancier: 46 procent nu versus 39 procent in 2021. Ook zijn consumenten minder vaak van plan om het aankomend jaar energieleveranciers te gaan vergelijken, te weten 52 procent nu versus 56 procent vorig jaar.

Portemonnee
Tot en met 2021 daalde het aantal consumenten met een variabel contract jaarlijks; 44 procent in 2021. De toename van het aantal consumenten met een variabel contract dit jaar komt volgens de ACM vooral omdat energieleveranciers nauwelijks nog contracten met vaste tarieven aanbieden. Uit gesprekken met panels van consumenten blijkt dat een meerderheid van de consumenten als dat kan wel weer een contract met een vaste prijs af wil sluiten. Maar er zijn ook consumenten die vanwege de onrust op de energiemarkt voorkeur hebben voor een variabel contract. Zij vinden het een voordeel dat ze als ze dat willen gemakkelijk over kunnen stappen en wijzen erop dat ze niet lang vastzitten aan een hoger tarief als de energieprijzen dalen.

Bij de Nederlanders met een variabel energiecontract kunnen energieleveranciers het tarief voor gas en elektriciteit 2 keer per jaar aanpassen, of vaker als dat vanwege marktomstandigheden nodig is. De ACM benadrukt dat deze consumenten een verhoging van de energieprijzen dus snel in hun portemonnee merken. De andere helft van de consumenten heeft een contract waarbij tarieven voor 1 jaar of langer vastgelegd zijn. Zij moeten waarschijnlijk een hoger tarief gaan betalen als hun vaste contract afloopt.

Ervaring consument
Uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het tarief voor 1 kubieke meter gas het afgelopen jaar met 393 procent is gestegen; het tarief voor 1 kilowattuur elektriciteit steeg met 364 procent.

De Energiemonitor 2022 laat zien dat consumenten deze prijsstijging ook zo ervaren: het aantal consumenten dat de prijzen voor gas en elektriciteit als hoog of zeer hoog ervaart, is sterk gestegen; van 52 procent in 2021 naar 78 procent in 2022. De ACM heeft dit jaar ook specifiek gevraagd naar de ervaringen van consumenten die zijn aangesloten op een warmtenet. Hieruit blijkt dat 80 procent van de warmtegebruikers ervaart dat de prijzen hoog tot zeer hoog zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten