logowvhj2023
© Oana Ungureanu | Dreamstime.com
© Oana Ungureanu | Dreamstime.com
2 juni 2023

Tekort aan zonnepanelen: India wil importheffingen halveren

India kampt met een tekort aan zonnepanelen. De regering overweegt daarom de importheffingen op zonnepanelen te halveren en ook de goederen- en dienstenbelasting te verlagen.

Dat meldt persbureau Reuters. Het Indiase ministerie voor Hernieuwbare energie zou gesprekken hebben gevoerd met het ministerie van Financiën om haar verzoek goed te keuren om de importbelasting op zonnepanelen te verlagen van 40 naar 20 procent.

Btw
De 2 ministeries kunnen volgens Reuters ook een aanbeveling doen aan de Raad voor Belasting op Goederen en Diensten om de belasting op goederen en diensten (red. de Indiase btw) op zonnepanelen te verlagen van 12 naar 5 procent.

India hanteert sinds vorig jaar april een importbelasting van 40 procent op zonnepanelen en 25 procent op zonnecellen om de import uit China te ontmoedigen. Die actie komt voort uit het plan van premier Narendra Modi om meer zelfvoorzienend te worden. De premier wil dat India over minder dan 10 jaar 365 gigawattpiek aan zonnepanelen telt.

32 gigawattpiek
India heeft momenteel een binnenlandse productiecapaciteit voor zonnepanelen van 32 gigawattpiek, terwijl er behoefte zou zijn aan 52 gigawattpiek. Een van de overheidsfunctionarissen, die tegenover Reuters de noodzaak van veranderingen in de belastingen benadrukte, stelt dat India de komende 2 jaar ‘naar verwachting zwaar afhankelijk zal zijn van de invoer van zonnepanelen, te weten bijna 8-10 gigawattpiek per jaar’.

De verlagingen van de importheffingen en belastingen zouden de kosten van geïmporteerde zonnepanelen met een vijfde kunnen verlagen, waardoor ze dichter in de buurt komen van de prijzen van in India gemaakte zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.