logo
wvhj2023
© Solarfields
© Solarfields
3 mei 2023

Recordaantal uren negatieve stroomprijs door recordproductie duurzame energie

Nederland heeft in de maand april 58 procent van de gebruikte stroom duurzaam opgewekt. Dit nieuwe maandrecord heeft ertoe geleid dat de stroomprijs in april 27 uur negatief was.

Ook dat is een nieuw record. Dit alles blijkt uit de maandcijfers van energieopwek.nl in samenwerking met EnTranCe.

Sprong
De dagen dat er flink wind en veel zon was, zorgden in april voor een sprong in het aantal uren dat het aanbod van stroom groter was dan de vraag. Op die momenten was de stroomprijs negatief. Tot en met eind april telde Nederland dit jaar al 56 uren met een negatieve stroomprijs.

Ter vergelijking: vorig jaar was er 85 uren sprake van een negatieve stroomprijs. Het coronajaar 2020 – toen de vraag naar stroom sterk terugviel – telde met 100 uren historisch gezien voor Nederland het hoogste aantal uren met negatieve prijzen.

58 procent
De productie van hernieuwbare stroom zette in de maand april een nieuw record: afgelopen maand kwam 58 procent van de Nederlandse elektriciteit uit duurzame bronnen. Dezelfde maand vorig jaar was dat 49 procent.

De totale hernieuwbare productie groeide volgens energieopwek.nl met 7 procent in vergelijking met april vorig jaar. De groei kwam vooral door de toename van de productiecapaciteit van zon en wind. De maand april was volgens het KNMI qua hoeveelheid zon gemiddeld. De groei van het aantal zonnepanelen met 25 procent leverde daarom een groei van 20 procent meer zonnestroom op. In vergelijking met april vorig jaar was er minder wind en daardoor vertaalde de groei van het aantal windmolens zich in een gelijke hoeveelheid windstroom.

Elektriciteit

April 2023

Conventioneel

42,1 procent

Zon-pv

24,1 procent

Wind-op-land

15,1 procent

Biomassa

10,2 procent

Wind-op-zee

8,4 procent

Waterkracht

0,1 procent

Elektrificatie
Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit 3 onderdelen; voor 55 procent uit warmte voor gebouwen en industrie, voor 25 procent uit transport in de vorm van weg- en vliegverkeer en tot slot voor 20 procent uit het stroomverbruik. Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 gigawatt aan windmolens op zee.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten