Solar Magazine - Stimuleringsfonds Volkshuisvesting verstrekt leningen voor 194.000 zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting verstrekt leningen voor 194.000 zonnepanelen
© Daniel127001 | Dreamstime.com

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting verstrekt leningen voor 194.000 zonnepanelen

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) heeft afgelopen kalenderjaar 14.850 leningen verstrekt voor de verduurzaming van woningen die onder meer gebruikt zijn voor de installatie van zonnepanelen.

SVn verstrekte in 2022 het grootste aantal leningen sinds zijn oprichting in 1996. Met name de vraag naar de Duurzaamheidslening en Stimuleringslening nam volgens de organisatie fors toe.

194.000 zonnepanelen
Het fonds registreert het aantal zonnepanelen dat met zijn leningen wordt gefinancierd. Het gaat om financiering bij zowel particulieren als bedrijven, coöperaties en andere zakelijke organisaties. In 2022 maakten de leningen de plaatsing van ruim 194.000 zonnepanelen mogelijk, met een totaal van 75,4 megawattpiek geïnstalleerd vermogen en een productie van 66 megawattuur zonne-energie.

In totaal verstrekte SVn vorig jaar 18.544 financieringen. Een jaar eerder waren dat er ‘slechts’ 12.341. Het totaalbedrag aan verstrekte leningen steeg voor het vijfde jaar op rij, naar 310 miljoen euro. ‘In 2022 bereikten we de hoogste omzet en aantal leningen sinds onze oprichting, en wat opvalt is dat vooral de provinciale regelingen Duurzaam Thuis in Limburg en Toekomstbestendig Wonen in Gelderland het goed doen’, vertellen SVn-bestuursleden Arjen Gielen en Stella Vos. ‘Deze leningen zijn er voor woningverbetering en verduurzamen, maar ook voor bijvoorbeeld asbestsanering. Dat sluit goed aan op de behoefte, merken we. Mensen die hun woning toch al aan het verbouwen en opknappen zijn, nemen meteen energiebesparende maatregelen. En andersom. Dat is een goede ontwikkeling.’

Zonnepark
Eind vorig jaar waren 329 gemeenten en 9 provincies deelnemer bij SVn. Namens hen voert SVn 984 financieringsregelingen uit met een eigen doelstelling, doelgroep en funding. Daarnaast is de organisatie fondsmanager van onder meer het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE), Stadmakersfonds, Stadshavens Ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie (SOFIE) en het Realisatiefonds.

Zo financiert het FSFE het zonnepark dat boven op de voormalige vuilstortplaats Schenkeschans bij de EnergieCampus Leeuwarden komt. Sportverenigingen kunnen hun accommodaties verduurzamen met de ‘Sportlening’ van het BNG Duurzaamheidsfonds. Tot slot plaatsten tientallen energiecoöperaties in 2022 met een lening uit het Realisatiefonds zonnepanelen op daken of in veldopstelling.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

Werkvoorbereider Zonnepanelen

32-40 uur - Barneveld
Wocozon zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer

32-40 uur - De Meern - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!