Kerntaak van de onafhankelijke stichting SVn is het ontwikkelen, verstrekken en beheren van leningen voor gemeenten en andere overheden. Eind vorig jaar waren 341 Nederlandse gemeenten en 9 provincies deelnemers bij SVn. Het stimuleringsfonds voert namens hen 817 verschillende regelingen uit. In 2020 voerde SVn bovendien onder meer het fondsmanagement over het Nationaal Energiebespaarfonds (red. sinds afgelopen zomer Nationaal Warmtefonds geheten), het Duurzaamheidsfonds VvE’s Den Haag, het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) en het BNG Duurzaamheidsfonds.
173 miljoen euro
In 2020 is het aantal door SVn verstrekte leningen met ruim 7 procent afgenomen. Waar het in 2019 om een recordaantal van 15.095 financieringen ging, daalde dit het afgelopen kalenderjaar naar 13.944 financieringen.
Doordat de hoogte van de gemiddelde financiering met 10 procent groeide, nam het totale bedrag van de verstrekte financieringen toe van 173 miljoen euro in 2019 naar 176 miljoen euro in 2020.
183.000 zonnepanelen
Met de leningen van SVn en de fondsen waarvan SVn fondsmanager is, werden vorig jaar ruim 183.000 zonnepanelen op woningen geplaatst. Vooral bij huiseigenaren met een ‘duurzame’ Stimuleringslening of Duurzaamheidslening is zonne-energie populair.
90 procent van deze SVn-leningen is gebruikt om zonnepanelen te plaatsen. Voor particulieren zijn producten van SVn en het Nationaal Warmtefonds goed voor 60,2 megawattpiek aan geïnstalleerd vermogen. Via SVn is volgens het fonds naar schatting 1 op de 20 zonnepanelen gefinancierd die in 2020 in Nederland op woningen zijn geïnstalleerd.
78,7 megawattpiek
Daarnaast hebben ook bedrijven, scholen, kantoren, VvE’s en sportverenigingen flink geïnvesteerd in het zelf opwekken van energie. Het BNG Duurzaamheidsfonds, FSFE en het Nationaal Warmtefonds financierden naar schatting ruim 58.000 zonnepanelen. De opgewekte opbrengst staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van woningen in de gemeente Hoogeveen.
In totaal zijn afgelopen jaar met hulp van SVn 242.000 zonnepanelen geplaatst, goed voor een vermogen van 78,7 megawattpiek.
Friesland
Via de zakelijke fondsen die SVn beheert, draagt het bij aan een diversiteit van projecten in de energietransitie. Zo draagt het BNG Duurzaamheidsfonds, waarvan SVn fondsmanager is, bij aan het verduurzamen van kantoren en sportaccommodaties.
In Friesland levert SVn, samen met partner e3 via het FSFE een bijdrage van de energiedoelstelling van de provincie. Via een project als Zonnepark Drachtsterweg in Leeuwarden en meer dan 90 andere projecten wordt ruim 70 procent van de duurzame energie in Friesland mogelijk gemaakt.