In 2022 produceerde Tongwei zelfs 1,6 keer zo veel polysilicium voor zonnecellen als nummer 2 GCL Technology en zelfs 2 keer zo veel als nummer 3 Daqo New Energy. Dat meldt marktonderzoeksbureau Bernreuter Research.
345.000 ton
‘Hoe snel Tongwei zijn procesefficiëntie verhoogt en bestaande apparatuur upgradet, is opmerkelijk’, stelt Johannes Bernreuter, hoofd van Bernreuter Research. Gelet op een productie van bijna 160.000 ton alleen al in de tweede helft van 2022, schat de analist dat Tongwei tegen eind 2022 een effectieve productiecapaciteit van ongeveer 345.000 ton heeft bereikt, ver boven de 260.000 ton die het bedrijf officieel heeft opgegeven.
Terwijl de top 3-posities op de ranglijst ongewijzigd zijn gebleven ten opzichte van het voorgaande jaar, heeft Xinte Energy het in Duitsland gevestigde Wacker Chemie van de vierde naar de vijfde plaats gedrongen. Alle top 4-fabrikanten zijn nu dus in China gevestigd; zij produceerden afgelopen kalenderjaar elk meer dan 100.000 ton silicium.
Brand
Een andere in China gevestigde fabrikant behoorde vorig jaar ook tot de winnaars: dankzij een soepele ramp-up van een capaciteit van 22.000 naar 92.000 ton klom Asia Silicon van de achtste naar de zesde plaats. Net als Wacker profiteerde het bedrijf van de zwakke prestaties van East Hope, dat een deel van zijn fabriek in de noordwestelijke Chinese regio Xinjiang enkele maanden moest sluiten na een brand in juni. Daardoor zakte East Hope van de zesde naar de zevende plaats.
89 procent
China had in 2022 een aandeel van 89 procent in de wereldwijde productie van polysilicium voor zonne-energie en de expansie gaat onverminderd door. De 6 grootste Chinese fabrikanten alleen al hebben voor 2023 en 2024 een extra capaciteit van ongeveer 1,5 miljoen ton in de pijplijn. Bovendien bouwen meer dan een dozijn nieuwkomers nieuwe polysiliciumfabrieken in China. Binnenlandse media hebben al melding gemaakt van ‘langetermijnplannen’ voor een totale productiecapaciteit van bijna 7 miljoen ton, wat overeenkomt met een jaarlijkse capaciteit voor ongeveer 3.500 gigawatt zonnepanelen.
Overaanbod
‘Ook al is het groeipotentieel van de wereldwijde zonnepaneelinstallaties enorm, het zal dergelijke enorme polysiliciumvolumes niet absorberen’, stelt Bernreuter. ‘Overaanbod zal het onvermijdelijke gevolg zijn. Het ziet ernaar uit dat Chinese investeerders dit opnieuw op de harde manier moeten leren, gezien het feit dat ze nog steeds nieuwe polysiliciumprojecten aankondigen in 2023.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.