Solar Magazine - Alfen ziet verkoop batterijen met 285 procent groeien
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Alfen ziet verkoop batterijen met 285 procent groeien
© Alfen

Alfen ziet verkoop batterijen met 285 procent groeien

De Nederlandse fabrikant van energieopslagsystemen Alfen heeft de verkoop van batterijen met 285 procent zien groeien in het eerste kwartaal. De omzet groeide van 6,4 naar 24,5 miljoen euro.

De totale omzet van Alfen groeide in het eerste kwartaal met 19 procent van 95,5 naar 113,2 miljoen euro. Waar de verkoop van laadoplossingen voor elektrische voertuigen terugliep met 19 procent, groeide die van smart grid solutions met 22 procent door onder meer een langetermijncontract met netbeheerder Stedin.

777 onderstations
Alfen produceerde daarbij in het eerste kwartaal 43.800 laadpunten; een daling van 32 procent ten opzichte van de 64.600 laadpunten uit het eerste kwartaal van 2021. In de eerste 3 maanden van dit jaar werden verder 777 onderstations voor onder meer netbeheerders geproduceerd; een afname van 8 procent ten opzichte van de 845 onderstations uit het eerste kwartaal van 2021. De lagere productie wordt volgens Alfen veroorzaakt door de opstart van een tender van Liander.

Omdat de netbeheerders in hun jaarverslagen over 2022 aanzienlijk hogere ambities hebben aangekondigd om onderstations uit te rollen tot 2030 breidt Alfen momenteel zijn productiecapaciteit uit. De uitbreiding zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 afgerond zijn.

18 procent marge
De omzetgroei in de energieopslagmarkt wordt volgens Alfen gedreven door de vraag naar zijn stationaire energieopslagsystemen TheBattery Elements en de mobiele energieopslagsystemen TheBattery Mobile. De brutomarge voor energieopslagsystemen bedroeg 18 procent. Dit is aan de lage kant van de 15 tot 30 procent bandbreedte die Alfen voor deze businessline had voorzien. Dit is het gevolg van een relatief hoog aandeel grootschalige projecten in het eerste kwartaal.

‘Het eerste kwartaal van 2023 was een opmerkelijk sterk kwartaal voor onze businesses Energy storage systems en Smart grid solutions’, stelt Marco Roeleveld, chief executive officer van Alfen. ‘2023 is echt het doorbraakjaar voor energieopslag voor Alfen: de Europese markt zal naar verwachting met 60 procent groeien. We hebben onze inkomsten in deze markt in het eerste kwartaal bijna verviervoudigd en hebben een orderportefeuille van meer dan 165 miljoen euro, waarvan een groot deel naar verwachting in 2023 zal worden uitgevoerd. Met onze stationaire en mobiele batterijoplossingen zijn we goed gepositioneerd om sterk te groeien, wat ons vertrouwen sterkt dat we het in 2023 beter kunnen doen dan de Europese markt.’

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Strategisch Inkoper

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Trio Investment zoekt:

Electrical Engineer

Fulltime (40 uur) - Den Haag
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!