Solar Magazine - Belfius en SeGEC: zonnepanelen voor 1.000 scholen in Brussel en Wallonië
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Belfius en SeGEC: zonnepanelen voor 1.000 scholen in Brussel en Wallonië
© Kristof Lauwers | Dreamstime.com

Belfius en SeGEC: zonnepanelen voor 1.000 scholen in Brussel en Wallonië

Belfius Bank en het Secrétariat général de l’enseignement catholique (SeGEC) slaan de handen ineen om de komende 4 jaar de daken van 800 vrije katholieke scholen in Wallonië en Brussel van zonnepanelen te voorzien.

Het investeringsprogramma is tot stand gekomen dankzij Europese subsidies van het door de Europese Investeringsbank (EIB) beheerde European Local ENergy Assistance (ELENA)-programma, dat projecten stimuleert die de energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie in gebouwen verbeteren.

475.000 leerlingen
In totaal zullen meer dan 1.000 scholen met 475.000 leerlingen van het lager tot het hoger – niet-universitair – onderwijs aan het programma kunnen meedoen.

Belfius Bank en SeGEC hebben expertbureaus de opdracht gegeven om een zogenaamd lastenboek op te stellen voor het lanceren van een kaderopdracht voor heel Wallonië en Brussel. Daarnaast zijn ze ook gevraagd om een digitaal platform uit te werken waarop de scholen niet alleen de ideale omvang van hun zonnepaneelinstallatie en van de financiële impact van hun investering kunnen simuleren, maar ook rechtstreeks een bestelling kunnen plaatsen bij de leverancier aan wie de opdracht gegund zal worden.

23 miljoen euro
Alle katholieke scholen zijn inmiddels op de hoogte gebracht, van de kleinste landelijke instelling tot de hogescholen. De opdracht zal volgens de initiatiefnemers wellicht binnenkort gegund worden, wat het effectieve startschot zal zijn voor een installatiegolf van duizenden zonnepanelen op de daken van die scholen, voor een investering die kan oplopen tot circa 23 miljoen euro.

Het SeGEC gaat zorgdragen voor een vlot verloop van de installaties en stuurt de hele transactie aan. Belfius Bank begeleidt het project als financieel partner. Etienne Michel, secretaris-generaal van het SeGEC, over het project: ‘Wij willen de scholen die we vertegenwoordigen ondersteunen en begeleiden bij het verkleinen van hun energie- en hun ecologische voetafdruk. De energiecrisis en de uit de pan swingende energieprijzen tijdens de voorbije maanden hebben eveneens een zware impact gehad op de schoolinstellingen. Om die redenen is de omslag naar de productie van groene energie een dringende noodzaak geworden. We zijn erg blij dat we concreet hebben kunnen bijdragen aan dit project, dat ten goede zal komen aan meer dan 1.000 scholen in de Franse en de Duitstalige Gemeenschap.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Wocozon B.V. zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer | 32-40 uur Hybrid

Fulltime (40 uur) - De Meern - Utrecht
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!