logo
wvhj2023
© Björn Wylezich | Dreamstime.com
© Björn Wylezich | Dreamstime.com
16 mei 2023

Analyse SDE++ 2022 | Zonnepanelen voor Blokker, Hornbach, Poiesz Supermarkten en rozenkwekers

Blokker, DHL, Gazelle, Hornbach, Intratruin en Poiesz Supermarkten. Het zijn enkele van de prominente namen die subsidie toegekend krijgen voor de installatie van zonnepanelen via de SDE++ 2022.

Zo gaat fietsfabrikant Gazelle zijn Experience Center van 0,5 megawattpiek aan zonnepanelen voorzien.

Supermarkten
De in Nederland actieve supermarkten hebben dit keer nauwelijks subsidie aangevraagd voor de aanleg van zonnepanelen. Waar Aldi, Albert Heijn, Jumbo en Lidl andere jaargangen tal van beschikkingen wisten te verkrijgen, hebben ze nu of géén aanvragen ingediend of zijn deze niet toegekend.

Poiesz Supermarkten – dat zo’n 70 filialen kent in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Flevoland – wist via de SDE++ 2021 al voor 0,8 megawattpiek aan beschikkingen te verkrijgen en heeft nu 6 beschikkingen met een totaalvermogen van 0,4 megawattpiek verkregen. Verder wordt het distributiecentrum van Plus Supermarkten in Deventer van 10 megawattpiek zonnepanelen voorzien.

Overheden
Waar de verschillende Nederlandse gemeenten via de SDE++ 2021 nog subsidie kregen voor 20 megawattpiek aan zonnepanelen hebben binnen de SDE++ 2022 slechts 7 gemeenten gezamenlijk 1,2 megawattpiek aan beschikkingen verkregen. Verder gaat regionaal afval- en energiebedrijf Twence – dat in handen is van 15 gemeenten – een zonnepark van 14 megawattpiek realiseren.

Ook de oogst bij de waterschappen en hoogheemraadschappen valt tegen. Waar die in de vorige subsidieronde nog 16,4 megawattpiek bedroeg, is dat nu slechts 1,2 megawattpiek; bestaande uit 4 beschikkingen van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Stichting Wad Duurzaam gaat daarnaast bij het slibdepot in Lauwersoog een pv-installatie van 1,7 megawattpiek realiseren.

Vaste klanten
Enkele andere vaste klanten van de SDE++, koeriersbedrijf DHL en bouwmarkt Hornbach, hebben voor respectievelijk 0,5 en 1 megawattpiek subsidie toegekend gekregen.

Franchiseketen Intratuin gaat verspreid over meerdere filialen 0,6 megawattpiek aan zonnepanelen laten installeren. Verder gaat deurenfabrikant Hörmann Alkmaar 1,3 megawattpiek aan zonnepanelen plaatsen en realiseert Koelcentrum Zederik verspreid over 3 locaties 2,6 megawattpiek aan pv-installaties.

Glastuinbouw
Vele honderden agrariërs hebben eveneens subsidie weten te verkrijgen. Onder hen is ook een flink aantal boeren dat een zonnedak of -park wil realiseren. Daarbij gaat het dit keer om een opvallend groot aantal glastuinbouwers die hun kassen van zonnepanelen willen voorzien en daarmee de teelt vaarwel zeggen.

Onder meer rozenkwekers Bernhard Group, Brockhoff Rozen en D-Roses willen een pv-installatie realiseren. Zij laten respectievelijk 6,6 megawattpiek, 5,2 megawattpiek en 2,7 megawattpiek aan zonnepanelen monteren. Verder zijn er 3 champignonkwekerijen die in totaal 3,4 megawattpiek aan beschikkingen hebben ontvangen.

Zorg en onderwijs
Net als andere jaren ontbreken ook de zorg- en onderwijsinstellingen niet in de lijst met organisaties die subsidie ontvangen.

Zo heeft De Haagse Scholen Stichting voor Primair Speciaal Openbaar Onderwijs Den Haag 7 beschikkingen ontvangen die goed zijn voor 0,5 megawattpiek aan zonnepanelen. Stichting ROC Mondriaan heeft 8 beschikkingen voor 1,8 megawattpiek ontvangen. Onder de zorginstellingen is Saxenburgh Medisch Centrum de meest opvallende naam met 3 beschikkingen voor in totaal 0,5 megawattpiek.

Logistiek
De niet uit de zonne-energiesector afkomstige bedrijven die de hoogste ogen gegooid hebben, zijn overduidelijk de vastgoedbeheerders. Onderstaande tabel bevat een selectie van vastgoedbedrijven – veelal actief in de logistiek – die subsidie hebben weten te verkrijgen.

Intospace is een van de hoogvliegers, waarbij het bedrijf onder meer een zonnepaneelinstallatie van 10,8 megawattpiek gaat realiseren op het distributiecentrum van Blokker.

Bedrijf

Aantal beschikkingen

Vermogen (megawattpiek)

Intospace

10

30,2

Warehouses De Pauw (WDP)

23

21,4

GLP Europe

6

13,7

Kloosterboer Vastgoed Eemhaven B.V.

4

9,1

Businesspark IJsseloord2

1

6,0

Urban Industrial

10

5,3

DSV Solutions

1

3,1

Alpha Beheer B.V.

7

2,9

Newcoat Vastgoed B.V.

2

2,2

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten