logo
wvhj2023
© ElaadNL
© ElaadNL
10 mei 2023

SDE+(+): RVO krijgt mogelijkheid om te veel betaalde subsidie tussentijds terug te vorderen

Minister Jetten gaat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de mogelijkheid geven om voor alle SDE-projecten tussentijds voorschotten terug te vorderen. RVO kon al korten op nieuwe voorschotten.

Afgelopen november meldde minister Jetten samen met RVO te gaan verkennen hoe te veel betaalde voorschotten aan via de SDE++ gesubsidieerde projecten (red. zie kader) beter teruggevorderd zouden kunnen worden.

1,2 miljard euro
SDE+(+)-projecten hebben in 2021 in totaal circa 900 miljoen euro te veel voorschot ontvangen, waarvan volgens minister Jetten inmiddels al zo’n 400 miljoen euro is teruggestort. ‘De te veel betaalde voorschotten zijn naar verwachting, na aftrek van reeds gedane terugbetalingen, per 1 oktober 2022 opgelopen tot 1,2 miljard euro.’

Niet in te schatten
Het is volgens Jetten op voorhand niet goed in te schatten hoeveel projecten door de verplichte terugbetalingen in de problemen komen.

‘Dit is afhankelijk van de individuele, financiële situatie waarop ik geen zicht heb. Ik ga ervan uit dat de meeste projecten het te veel betaalde voorschot kunnen terugbetalen, door de hoge marktinkomsten die zij nu hebben. RVO informeert partijen hier actief over, en heeft mogelijkheden – en gebruikt deze ook – om de terugbetalingen te faseren.’

Tussentijds terugvorderen
‘Enerzijds is van belang dat tijdige terugbetaling is verzekerd’, vervolgt Jetten. ‘Anderzijds wil ik voorkomen dat projecten eventuele betalingsproblemen ervaren en daardoor in problemen komen. In de aanpassingen voor de SDE++ 2023 regeling wordt voor alle SDE-projecten geregeld dat RVO de mogelijkheid krijgt om tussentijds voorschotten terug te vorderen, in plaats van alleen de mogelijkheid om te kunnen korten op nieuwe voorschotten en terugvordering na afloop van de subsidieperiode’.

Te hoog voorschot

De hoogte van de SDE+(+)-subsidie die bedrijven en andere organisaties toegekend krijgen is gekoppeld aan de gemiddelde marktwaarde voor elektriciteit; oftewel de opbrengst van de geproduceerde elektriciteit. Hoe hoger de marktwaarde, hoe minder subsidie ondernemers ontvangen. Zij ontvangen dan namelijk meer geld van de energieafnemer. Bij een lagere marktwaarde krijgen ondernemers juist meer subsidie. Zij ontvangen dan immers minder geld van hun energieafnemer.

Ondernemers ontvangen ieder jaar een voorschot op de subsidie. Dit voorschot is gebaseerd op de jaarlijks vastgestelde, gemiddelde marktwaarde voor elektriciteit. RVO, die de regeling namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitvoert, corrigeert het subsidiebedrag ieder kalenderjaar.

Dit doet de organisatie aan de hand van het vastgestelde, definitieve correctiebedrag en de productiegegevens van het afgelopen kalenderjaar. Dit bijstellen van de subsidie heeft voor het kalenderjaar 2021 negatieve gevolgen voor subsidieontvangers, want zij moeten een deel van het ontvangen geld terugbetalen: in totaal zo’n 900 miljoen euro.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten