Woningeigenaars kunnen respectievelijk sinds 1 september en 1 oktober de Mijn VerbouwLening en de Mijn Verbouwpremie aanvragen. Beide werden in het leven geroepen om eigenaren van oudere woningen te stimuleren om te investeren in hun eigen energieverbruik en leefkwaliteit. Ook voor doe-het-zelvers kwam er een specifieke ondersteuning als zij zelf dak- of zoldervloerisolatie plaatsen.
2,3 keer zoveel
Er werden al bijna 83.000 MijnVerbouwPremies, 15.500 Mijn VerbouwLeningen en bijna 3.000 doe-het-zelfpremies aangevraagd. Meer dan 100.000 verbouwers gingen daarmee aan de slag. Dat is volgens minister Demir 2,3 keer zoveel als initieel ingeschat. ‘De vereenvoudiging van het premieloket en de extra voordelige lening blijken een schot in de roos. Er is geen betere manier om energiekosten structureel te minderen dan door te investeren in de structurele energiezuinigheid van je woning.’
Extra personeelsleden
De ministerraad besliste enkele weken geleden nog om tijdelijk extra versterking aan te trekken om de verwerking van de premies in 2023 de baas te kunnen. De Vlaamse regering besliste namelijk om het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) tijdelijk met 8 extra personeelsleden uit te breiden. Eerder voorzag minister Demir reeds in een verdubbeling van de middelen voor de energiehuizen en ze voorziet ook in 2023 en 2024 telkens nog eens 8 miljoen euro extra om de energiehuizen structureel te versterken. Om de energiehuizen te ondersteunen met extra capaciteit op het terrein, schakelde de minister energie-experts op freelancebasis in. Hiervoor werd ook nog eens 2 miljoen euro vrijgemaakt.
60.000 euro
De Mijn VerbouwLening. De lening kan oplopen tot 60.000 euro. Eigenaars-bewoners met een laag tot gemiddeld inkomen en ook private verhuurders en verhuurders via een sociaal verhuurkantoor komen in aanmerking. Enkele maanden na de start van Mijn VerbouwLening – tot en met 25 november – werden er al 15.500 leningen aangevraagd. Gemiddeld wordt er ongeveer 31.000 euro per aanvrager ontleend.
Wie investeert in onder andere dak-, vloer- en muurisolatie, woningkwaliteit en hernieuwbare energie – waaronder warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers – kan daar terecht. Een half jaar na de start werd er al voor 82.793 gebouwen een premie aangevraagd. Voor een aantal aanvragen werd voor meerdere categorieën van werken 1 premie aangevraagd. In totaal komt het ministerie van Demir op 100.436 aanvragen voor afzonderlijke categorieën. ‘De stormloop is zo sterk dat er 130 procent meer aanvragen zijn dan initieel ingeschat’, stelt Demir. ‘De verwachting is dat op 1 jaar tijd 175.000 Vlamingen zullen intekenen tegen eind 2023.’
Doe-het-zelvers
Doe-het-zelvers die dakisolatie plaatsen in hun eigen woning kunnen sinds oktober beroep doen op een tijdelijk nieuw steunprogramma. Dat was een van de extra energiemaatregelen naar aanleiding van de begrotingsbesprekingen. Door de grote drukte bij verbouwbedrijven, met wachttijden tot gevolg, kiezen steeds meer Vlamingen ervoor zélf dakisolatie te plaatsen. De tijdelijke premie geldt voor facturen tussen 1 juli 2022 en 30 april 2023 en bedraagt in principe 6 euro per vierkante meter. Sinds de introductie vroegen ook 2.886 doe-het-zelvers deze premie aan.