‘Een renovatie is de beste investering die je op dit moment kan doen om je energieverbruik en dus ook je factuur te verlagen. Maar bovenal komt het ook de woonkwaliteit ten goede. We stellen deze lening ter beschikking voor zowel eigenaars van een eigen woning als verhuurders’, aldus de ministers Demir en Diependaele.
35 en 50 procent
Afgelopen februari werd al bekend dat Vlaanderen de Vlaamse energie- en woonpremies per 1 oktober 2022 zou samenvoegen tot de ‘Mijn VerbouwPremie’. Daarmee krijgen de subsidies voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers een nieuw jasje.
De middeninkomens kunnen tot 35 procent van hun renovatie betaald krijgen, gezinnen met een laag inkomen tot 50 procent van hun renovatiekosten. Maar nog altijd zullen er mensen zijn die ook de resterende middelen niet zelf hebben en daarom komt bovenop de MijnVerbouwPremie de MijnVerbouwLening beschikbaar.
Tot eind 2026
Zowel investeringen in woningkwaliteit als energie-efficiëntie zijn belangrijk en komen in aanmerking voor financiering met de MijnVerbouwLening. De maximale looptijd van de MijnVerbouwLening bedraagt 25 jaar. De MijnVerbouwLening zal kunnen worden aangevraagd tot eind 2026. Ook een vereniging van mede-eigenaars zal een dergelijke lening kunnen afsluiten.
‘Met de invoering van MijnVerbouwLening voor een ruime doelgroep, ter vervanging van de huidige 0%-energielening, en de verhoging van het te ontlenen bedrag van 15.000 naar 60.000 euro, af te betalen op maximaal 25 jaar, zullen er heel wat meer gezinnen hun renovatieplannen echt kunnen realiseren en zo zichzelf beter kunnen wapenen tegen stijgende energiefacturen’, aldus Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. ‘Bovendien verbetert hiermee het wooncomfort en wordt de aardgasafhankelijkheid en de broeikasgasuitstoot verminderd.’
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele vult aan: “We beseffen dat er niet enkel een nood bestaat bij eigenaars van een eigen woning. Ook bij de verhuurders merken we dat er soms drempels bestaan om aan de slag te gaan met een renovatie. Daarnaast is ook de gemiddelde huurprijs gestegen. Met de MijnVerbouwlening komen we nu aan al deze aspecten tegemoet. De woningkwaliteit en energieprestatie van de woningen van de huurmarkt zal verbeteren. Daarenboven is de voorwaarde voor de renteloze lening voor de verhuurder, dat hij een korting geeft aan de huurder. Die kan oplopen tot 80 euro per maand; oftewel 8.640 euro voor een 9-jarig contract. De voordelen van de renteloze lening worden dus verdeeld over de verhuurder, die de kwaliteit en waarde van zijn woning ziet verbeteren, en de huurder, die een meer betaalbare en energiezuinigere huurwoning krijgt.’
Zonneboiler en warmtepomp
Het maximaal leningsbedrag bedraagt 60.000 euro. Daarmee kunnen alle investeringen die in aanmerking komen voor de MijnVerbouwPremie worden gefinancierd. De woning moet op het ogenblik van de aanvraag minstens 15 jaar oud zijn. In geval van investeringen in hernieuwbare energie moet de woning al minstens 5 jaar vergund zijn of al voor 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet.
Concreet gaat het over de volgende categorieën van werken die in aanmerking komen voor MijnVerbouwLening: dakrenovatie, buitenmuurrenovatie, renovatie van buitenschrijnwerk en renovatie van vloeren en funderingen, binnenrenovatie, sanitair en elektriciteit, warmtepomp, warmtepompboiler en zonneboiler.
Aansluitend daarbij komen ook investeringen in zonnepanelen of een hybride warmtepomp in aanmerking, ondanks dat die niet in aanmerking komen voor de MijnVerbouwPremie.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.