logo
wvhj2023
© André Muller | Dreamstime.com
© André Muller | Dreamstime.com
7 april 2023

Belastingdienst: groothandels mogen zonnepanelen zónder btw leveren aan installateurs

Groothandels mogen binnen Nederland aan installateurs zonnepanelen zónder btw leveren, tenminste als ze kunnen aantonen dat deze zonnepanelen op of bij een woning worden geïnstalleerd. Dat meldt de Belastingdienst.

De Belastingdienst heeft na vragen van Vereniging Eigen Huis een document met veelgestelde vragen en antwoorden gepubliceerd over het per 1 januari jongstleden ingevoerde btw-nultarief voor zonnepanelen die op of nabij woningen worden geïnstalleerd. Na aanvullende vragen van de redactie van Solar Magazine bevestigt de Belastingdienst dat – wat tot op heden nog onbekend lijkt te zijn geweest – Nederlandse groothandels zonnepanelen zonder btw mogen leveren aan installateurs.

Nationaliteitsnadeel
Holland Solar en Techniek Nederland hadden het kabinet vorig jaar voorafgaand aan de invoering van het btw-nultarief juist nog tevergeefs gevraagd te overwegen om de gehele zonne-energieketen vrij te stellen van btw om zo voor Nederlandse groothandels en leveranciers het ‘nationaliteitsnadeel’ weg te nemen. De 2 brancheorganisaties stelden toentertijd te vrezen voor een zeer sterke toename van de parallelle import van zonnepanelen uit buurlanden, omdat de btw via het communautaire systeem dan niet vooraf afgedragen hoeft te worden.

‘Door voor de gehele keten het btw-percentage vrij te stellen, hoeft de Belastingdienst niet meer de rechtmatigheid van het besluit van een installateur te controleren, hoeft de installateur niet meer voor te financieren, en zal de groothandel hierdoor niet hoeven concurreren op basis van een nationaliteitsnadeel’, aldus Holland Solar en Techniek Nederland destijds.

Frappant
Dat de Belastingdienst nu plots met de mededeling komt dat ook Nederlandse groothandels zonder btw zonnepanelen kunnen leveren aan installateurs, is frappant. In het afgelopen kwartaal zijn namelijk meerdere Nederlandse groothandels gestart met het vanuit buitenlandse vestigingen leveren van zonnepaneelproducten aan Nederlandse installateurs, om zo de btw te verleggen en te voorkomen dat installateurs btw moeten betalen. Die gecreëerde ‘omweg’ blijkt nu dus helemaal niet nodig te zijn.

Voor woning
Na vragen van de redactie van Solar Magazine bevestigt de Belastingdienst dat Nederlandse groothandels aan installateurs alle benodigde materialen voor de zonnepaneelinstallatie met 0 procent btw mogen leveren, als deze materialen voor een woning bestemd zijn.

‘Ja, mits het gaat om een zonnepaneel – tezamen met eventueel materiaal dat direct noodzakelijk is voor het aanbrengen en functioneren van de zonnepanelen – en de groothandel bewijs heeft dat de zonnepanelen zijn bestemd om te worden geïnstalleerd op/nabij een woning. De losse levering van installatiemateriaal valt onder het normale tarief (21 procent)’, aldus de Belastingdienst.

Vrije bewijsleer
De groothandel moet dus aantonen dat de zonnepanelen worden geïnstalleerd op of bij een woning en daarbij geldt de ‘vrije bewijsleer’. Dit betekent dat de groothandel vrij is in de wijze waarop hij aantoont dat de zonnepanelen voor een woning bestemd zijn, zolang dat bewijs maar wordt vastgelegd in de administratie van de ondernemer.

Gevraagd naar enkele voorbeelden van dergelijk bewijs, stelt de Belastingdienst het volgende: ‘Het gaat om hetzelfde bewijs dat installateurs ook moeten administreren. De groothandel zou derhalve moeten vastleggen voor welke woning/adres de zonnepanelen zijn bestemd – bijvoorbeeld aan de hand van informatie van de installateur zoals een kopie van de installatieopdracht – en dat het om een woning gaat Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG-registratie).’

Webshopleverancier
De Belastingdienst meldt verder dat ook webshopleveranciers het btw-nultarief mogen hanteren voor de levering van zonnepanelen op of bij een woning. ‘Het is voor de webshopleverancier daarom van belang om te bepalen of de zonnepanelen worden geleverd met de bestemming om te worden geïnstalleerd op of bij een woning. De webshopleverancier moet dat kunnen aantonen en vastleggen in zijn administratie. Dit kan bijvoorbeeld met een screenshot van het adres van de desbetreffende woning uit het BAG-register tezamen met het factuur- en afleveradres. Als de webshopleverancier niet kan aantonen dat de zonnepanelen op of bij een woning zullen worden geplaatst, is op de levering het algemene btw-tarief van 21 procent van toepassing.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten