Vereniging Eigen Huis stelt van woningeigenaren en installateurs sinds de invoering van het btw-nultarief op 1 januari een groot aantal vragen te hebben ontvangen voor welke werkzaamheden rondom het plaatsen en installeren van zonnepanelen geen btw gerekend hoeft te worden.
Q&A
De Belastingdienst gaf gehoor aan de oproep door de pagina over het btw-tarief aan te vullen en een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden op te stellen. Eigen Huis laat weten blij te met de aanpassingen.
In de Q&A is te lezen dat de volgende zaken onder het btw-nultarief voor zonnepanelen vallen:
- Vakantiewoning: zonnepanelen die op of bij een vakantiewoning worden geplaatst.
- Woon- en bedrijfsbestemming: de levering en installatie van zonnepanelen op een pand dat door de bewoner zowel voor een woonbestemming als een bedrijfsbestemming wordt gebruikt. Voorwaarde is daarbij dat de zonnepanelen (deels) voor de woonfunctie worden gebruikt.
- VvE met bedrijfsruimten: de levering en installatie van zonnepanelen aan een VvE waarbij de zonnepanelen worden geïnstalleerd op een onroerend goed met woningen en bedrijfsruimten op de begane grond. Het gaat erom dat het gebouw (mede) een woonfunctie heeft en dat de zonnepanelen (deels) voor die woonfunctie worden aangewend. Het is daarbij dus niet relevant dat het appartementencomplex een commercieel geëxploiteerd gedeelte bevat.
- Inslijpen dakpannen: het inslijpen van dakpannen wat direct noodzakelijk is voor het installeren van de zonnepanelen.
- Groepenkast: het aanpassen van de groepenkast voor zover dit direct noodzakelijk is voor de levering, installatie en het functioneren van de zonnepanelen. Het vervangen van de gehele groepenkast valt niet onder het nultarief. Ook niet als deze vervanging samenvalt met de levering en installatie van zonnepanelen.
- Pv-verdeler: de levering en installatie van de pv-verdeler in combinatie met de levering en installatie van zonnepanelen is direct noodzakelijk voor het aanbrengen en functioneren van de zonnepanelen.
- Verhuizing: demontage gevolgd door installatie van de zonnepanelen op de andere woning in verband met bijvoorbeeld een verhuizing.
- ‘Plug-and-play’ zonnepanelen: plug-and-play zonnepanelen met een stekker die worden geleverd om te worden geïnstalleerd op of bij een woning, vallen ook onder het nultarief.
- Nieuwbouwwoning: bij de (op)levering van een nieuwbouwwoning kan een splitsing plaatsvinden tussen de woning en de zonnepanelen. Kanttekening is dat afsplitsing alleen mogelijk is indien sprake is van niet-geïntegreerde zonnepanelen. De levering van geïntegreerde zonnepanelen is namelijk onderdeel van de (op)levering van de nieuwbouwwoning en is belast met 21 procent btw (red. zie kader).
- Hermonteren en vervangen zonnepanelen: het nultarief is van toepassing bij de (tijdelijke) demontage van de zonnepanelen omdat bijvoorbeeld het onderliggende dak vervangen moet worden. Demontage gevolgd door hermontage op hetzelfde dak valt namelijk onder het nultarief. Ook de vervanging van een defect of verouderd zonnepaneel valt onder het nultarief.
- Uitbreiding zonnepanelen: het nultarief is ook van toepassing op de levering en installatie van zonnepanelen ter uitbreiding van bestaande zonnepanelen, waarbij (nieuwe) zonnepanelen logischerwijs op of bij een woning geplaatst moeten worden.
Niet van toepassing op verhuur, pvt en zonneboiler
De Belastingdienst heeft ook een aantal zaken benoemd waarbij het btw-nultarief niet van toepassing is, zoals de verhuur van zonnepanelen:
- de installatie van een vogelwering of sneeuwschans, omdat deze niet direct noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en goed functioneren van de zonnepanelen.
- het demonteren van zonnepanelen die worden afgevoerd.
- de versteviging of verzwaring van een dak om daarop zonnepanelen te leggen of het dichtmaken van een dakraam, omdat deze werkzaamheden niet direct noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en goed functioneren van de zonnepanelen.
- het infrezen van bekabeling, omdat dit eveneens niet direct noodzakelijk is.
- het vervangen van defecte optimizers of (micro-)omvormers nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd.
- de levering en installatie van apparatuur om het wifi-netwerk te verbeteren.
De Belastingdienst benadrukt verder dat het btw-nultarief niet van toepassing is op pvt-panelen die zowel zonnewarmte als zonnestroom opwekken omdat het ‘combiproducten’ zijn. Volgens de btw-richtlijn zijn pvt-panelen niet als zonnepanelen te kwalificeren. Hetzelfde geldt voor zonnecollectoren en zonneboilers die eveneens niet als zonnepaneel te kwalificeren zijn.
Uitzondering bij geïntegreerde zonnepanelen op nieuwbouwwoningen
Voor de installatie en levering van geïntegreerde zonnepanelen op nieuwbouwwoningen mogen installateurs 0 procent btw rekenen. Installateurs leveren namelijk niet de nieuwbouwwoning op - waar 21 procent btw voor geldt - maar het installatiebedrijf installeert of levert alleen de geïntegreerde zonnepanelen op de woning en dat is belast met 0 procent btw.
Wel is er een uitzondering: als het bedrijf niet alleen de geïntegreerde zonnepanelen oplevert, maar ook de nieuwbouwwoning zelf, dan gaan de zonnepanelen op in de levering van de woning. De installatie en levering van de zonnepanelen zijn dan dus belast met 21 procent btw, net als de woning.
|