logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
5 april 2023

Netbeheerders: ‘Laat consumenten met zonnepanelen minder stroom terugleveren’

De Nederlandse netbeheerders willen dat consumenten de komende jaren steeds minder stroom van hun zonnepanelen terugleveren aan het stroomnet. In 2040 mag dat op piekuren nog maar iets meer dan de helft zijn.

De Nederlandse netbeheerders adviseren de Nederlandse regering om ervoor te zorgen dat in het kalenderjaar 2040 bij erg zonnig weer en een lage energievraag 45 procent van de stroom die zonnepanelen leveren, wordt afgetopt. Netbeheer Nederland doet deze aanbeveling bij de presentatie van de 4 scenario’s die ten grondslag liggen aan de Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050 (II3050) die later dit jaar wordt opgeleverd.

Aftoppen
Zonnepanelen veroorzaken volgens de netbeheerders gedurende korte tijd zeer hoge pieken op het stroomnet. ‘Deze capaciteiten kunnen afgetopt worden, waardoor op momenten met hoge opwek, de pieken voor het net verlaagd worden’, aldus de netbeheerders.

In de 4 geschetste scenario’s gaan de netbeheerders ervan uit dat huishoudens in 2040 nog maar 55 procent van de maximale piekproductie van hun zonnepanelen op het stroomnet kunnen zetten. Voor zonneparken en zonnepanelen op andere gebouwen dan woningen is dat 45 procent van de maximale piek. ‘In 2050 zal er nog 40 procent van de piek in het net gevoed kunnen worden’, aldus de netbeheerders.

60 procent
In de scenario’s Decentrale Initiatieven (DEC) en Nationaal Leiderschap (NAT) gaan de netbeheerders namelijk uit van 60 procent curtailment op piekmomenten bij álle zonnepaneelinstallaties.

Waar dat aftoppingspercentage bij de 2 genoemde scenario’s dan op 60 procent moet liggen, zou dat percentage bij de scenario’s Europese Integratie (EUR) en Internationale Handel (INT) 50 procent moeten bedragen.

Productie 5 tot 10 procent minder
Dit betekent volgens Netbeheer Nederland voor zonnepaneeleigenaren dat ze in 2050 op jaarbasis 5 tot 10 procent minder zonne-energie zullen produceren; uitgaande van de huidige praktijk om de omvormers op 70 procent van het piekvermogen van de zonnepanelen aan te sluiten. ‘De opwek van zonproductie is daarmee beter in te passen en het net is beter in balans te houden’, stellen de netbeheerders.  

‘Het is nodig de opwekcapaciteit in verhouding tot de netaansluiting voor alle spanningsniveaus over te dimensioneren’, vervolgen ze. ‘Accepteer dat individuele omvormers terug moeten regelen bij erg zonnig weer en een lage energievraag.’

Afschakelen
‘Wanneer de wind waait en de zon schijnt maar er geen afnemer van deze energie is, kunnen windmolens en zonnepaneelomvormers afschakelen’, motiveren de netbeheerders hun aanbeveling om curtailment toe te passen. ‘De prijzen zullen op zulke momenten de 0 benaderen waardoor dit in de markt vanzelf gebeurt. Daarnaast draagt een grote hoeveelheid weersafhankelijke opwek die tegelijkertijd het net op moet, bij aan overbelasting van het net. Als het net sterk uitgebreid zou moeten worden voor een paar uur gebruik, is dit het waarschijnlijk niet waard en is het afschakelen van deze opwek een betere optie.’

Contracten aanpassen
Voor projectontwikkelaars die subsidie voor zonnepanelen aanvragen via de SDE++ is het vanaf dit jaar verplicht om de netaansluiting vast te stellen op 50 procent van het piekvermogen van de zonnepanelen.

Voor de netbeheerders gaat dat echter niet ver genoeg. ‘Wij adviseren nadrukkelijk om contracten met bestaande zoncapaciteit ook aan te passen, zodat ook daar een aftopping van 40 tot 50 procent plaatsvindt.’

Bekijk hier in Solar Magazine Productzoeker welke thuisbatterijen er te koop zijn in de Benelux.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten