logo
wvhj2023
© GPC Europe
© GPC Europe
7 maart 2023

Thuisbatterij in Vlaanderen: here to stay

De Vlaamse minister Demir meldde in oktober dat de subsidie op thuisbatterijen per 1 april 2023 stopt. Verrassend of niet, het is sowieso geen demonstratie van het nakomen van beloften en continuïteit in beleid.

Dat stelt Yves Struyve, chief executive officer van groothandel GPC Europe. Storage Magazine vroeg hem, Vincent Beckers van iinno-benelux en Wannes Demarcke van PV-Vlaanderen, het pv-technologieplatform van ODE Vlaanderen, naar de gevolgen. De gezamenlijke conclusie: een flinke dip in de markt is aanstaande, maar herstel zal zeker volgen. 

Goed idee
‘Onze energietransitie is gebaat bij een stabiel stimuleringsbeleid’, stelt Struyve. ‘We zagen wat er gebeurde na het afschaffen van de terugdraaiende teller voor zonnestroom (red. de Vlaamse salderingsregeling). Er ontstond een ontzettend negatief sentiment in de markt; de vraag naar zonnepanelen stortte in. Het was zeer goed van minister Zuhal Demir dat ze daar subsidies voor zonnepanelen en thuisbatterijen tegenoverstelde, en wel met de boodschap dat die 4 jaar gelden, en een vaststaande afbouw van de premies. Voor thuisbatterijen is die belofte nu gebroken, ze gaat er na 1,5 jaar plotseling toch af. Daarmee heeft de sector nauwelijks reactietijd. In landen zoals Nederland zou dit ondenkbaar zijn.’

Wel of geen premie op de thuisbatterij, het is Struyve om het even, gezien de huidige marktomstandigheden en een onzekere toekomst. De energieprijzen zijn hoog. Hij stelt dat mensen met zonnepanelen de elektriciteit die ze opwekken maximaal willen benutten. ‘Een thuisbatterij stelt hen daartoe in staat. Dat is de primaire functie. Daarnaast is het uiteraard een middel om een extra vergroeningsslag te maken. De terugverdientijd is heel lastig te berekenen. Niemand weet wat de energieprijzen op de lange termijn gaan doen, en welk extra verdienmodel in een dynamisch contract in combinatie met de handel in energie schuilt. Maar vanuit het perspectief van onafhankelijkheid, flexibiliteit en verduurzaming is de koop van een thuisbatterij altijd een goed idee.’

Altijd effect
Struyve voorspelt een dip in de Vlaamse markt voor thuisbatterijen. Momenteel ziet hij een rush op producten. Wat nu aan projecten naar voren wordt gehaald, wordt echter na 31 maart niet meer gerealiseerd. Er zal dus logischerwijs een terugval in de uitrol van de thuisbatterij ontstaan. En los daarvan, het afschaffen van een premie heeft altijd effect op de vraag naar producten. Daarna zal de markt volgens hem echter weer opveren. Vincent Beckers, managing partner van iinno-benelux, sluit zich daarbij aan. Zijn bedrijf is distributeur van de thuisbatterijen van AlphaESS. 

Lees het volledige artikel hieronder in de maart 2023-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten