logo
wvhj2023
© Viewimage | Dreamstime.com
© Viewimage | Dreamstime.com
6 maart 2023

IEA: hogere CO2-uitstoot opgevangen door snellere groei hernieuwbare energie

De wereldwijde CO2-uitstoot is in 2022 minder hard gestegen dan aanvankelijk werd gevreesd, doordat de groei van schone energie een groot deel van de impact van een groter gebruik van kolen en olie compenseerde.

Dat meldt het internationaal energieagentschap IEA in het rapport ‘CO2 emissions in 2022’. Het rapport is het eerste in de nieuwe serie de Global Energy Transitions Stocktake in aanloop naar de VN-klimaattop COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten.

Onhoudbaar groeipad CO2-uitstoot
De wereldwijde energiegerelateerde CO2-emissies zijn in 2022 met minder dan 1 procent gestegen – minder dan aanvankelijk werd gevreesd – doordat de groei van zonne-energie, windenergie, elektrische auto’s, warmtepompen en technologieën voor energie-efficiëntie de gevolgen van het toegenomen gebruik van steenkool en olie compenseerden.

Hoewel de stijging van de uitstoot vorig jaar veel kleiner was dan de uitzonderlijke stijging van meer dan 6 procent in 2021, blijven de emissies zich volgens de onderzoekers op een onhoudbaar groeipad bevinden. Dat vraagt om krachtigere maatregelen om de overgang naar schone energie te versnellen en de wereld op weg te helpen naar het voldoen aan haar energie- en klimaatdoelstellingen, volgens de nieuwe analyse, CO2-emissies in 2022, die de nieuwste analyse van het IEA op één plek zal samenbrengen en vrij toegankelijk zal maken ter ondersteuning van de eerste wereldwijde inventarisatie in de aanloop naar de COP28-conferentie over klimaatverandering in november.

36,8 miljard ton
De wereldwijde energiegerelateerde CO2-emissies zijn in 2022 met 321 miljoen ton gestegen – 0,9 procent – en bereikten volgens het rapport een nieuw hoogtepunt van meer dan 36,8 miljard ton. De stijging van de uitstoot was aanzienlijk langzamer dan de wereldwijde economische groei van 3,2 procent, wat volgens de onderzoekers duidt op een terugkeer naar een 10 jaar durende trend die in 2021 werd onderbroken door het snelle en emissie-intensieve economische herstel van de covid-crisis.

Extreme weersomstandigheden, waaronder droogtes en hittegolven, evenals een ongewoon groot aantal kerncentrales die offline waren, droegen bij aan de stijging van de uitstoot. Tegelijkertijd werd een extra uitstoot van 550 miljoen ton vermeden door meer gebruik te maken van schone-energietechnologieën. IEA-directeur Fatih Birol: ‘De gevolgen van de energiecrisis hebben niet geleid tot de grote toename van de wereldwijde uitstoot waar aanvankelijk voor werd gevreesd – en dit is te danken aan de uitstekende groei van hernieuwbare-energiebronnen, elektrische voertuigen, warmtepompen en energie-efficiënte technologieën. Zonder schone energie zou de groei van de CO2-uitstoot bijna 3 keer zo hoog zijn geweest.’

De IEA-cijfers in het kort

  • Van de toename van 321 miljoen ton CO2 kan 60 miljoen ton CO2 worden toegeschreven aan de vraag naar koeling en verwarming bij extreem weer en nog eens 55 miljoen ton CO2 aan het uitvallen van kerncentrales.
  • De CO2-emissies van steenkool namen met 1,6 procent toe doordat de wereldwijde energiecrisis een golf van gas-naar-kolenomschakeling in Azië – en in mindere mate in Europa – bleef aanwakkeren.
  • De CO2-emissies van olie namen zelfs meer toe dan die van steenkool, met 2,5 procent, maar bevinden zich nog steeds onder het niveau van voor de pandemie.
  • De uitstoot van China bleef in 2022 grotendeels gelijk, doordat strikte coronamaatregelen en afnemende bouwactiviteit leidden tot een zwakkere economische groei en vermindering van industriële en transportemissies.
  • De uitstoot van de Europese Unie daalde met 2,5 procent dankzij een recordinzet van hernieuwbare energiebronnen.
  • In de Verenigde Staten stegen de emissies met 0,8 procent omdat gebouwen hun energieverbruik verhoogden om extreme temperaturen het hoofd te bieden.
  • De opwekking van zonnepanelen en windmolens steeg elk met ongeveer 275 terawattuur, een nieuw jaarrecord, waardoor 465 ton CO2-uitstoot werd vermeden.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten