logo
wvhj2023
© Mariska de Groot | Grunneger Power
© Mariska de Groot | Grunneger Power
25 februari 2023

Project van de week | Energiecoöperaties vergroten biodiversiteit bestaande zonneparken

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week het project ‘Biodiversiteit op zonneparken’ van NMF Groningen en Grunneger Power.

Hoe kan de biodiversiteit van bestaande zonneparken vergroot worden? Over die vraag buigen Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Grunneger Power zich in het project ‘Biodiversiteit op zonneparken’.

Rekening houden
In het manifest Zonneparken Noord-Nederland stelden NMG en Grunneger Power eerder al de vuistregel vast dat een nieuw zonnepark ook altijd biodiversiteit moet toevoegen aan de omgeving. Met het project willen de 2 organisaties projectontwikkelaars en energiecoöperaties bewegen om bij de inrichting van een zonnepark zoveel mogelijk rekening te houden met de natuur.

Via het project ‘Biodiversiteit zonneparken’ proberen ze via de bijbehorende community kennis over te dragen aan zoveel mogelijk energiecoöperaties. Het aantal coöperaties dat zelf aan de slag gaat met lokale energieopwekking heeft de afgelopen jaren immers een enorme vlucht genomen en in 2022 werd een recordaantal collectieve zonnepanelen geplaatst.

Handreiking
Binnen het project ‘Biodiversiteit op zonneparken’ werken Duurzaam Menterwolde bij zonnepark SunBrouck, energiecoöperatie Zonneweide Glimmen bij Zonnepark Glimmen en Grunneger Power bij zonnepark Vierverlaten samen met experts op het gebied van ecologie aan een leergemeenschap die kennis en ervaringen uitwisselt. Deze ervaringen worden straks gebundeld in een handreiking met bruikbare tips voor andere lokale energiecoöperaties.

Zonnepark Vierverlaten in cijfers

Aantal zonnepanelen: 7.777 zonnepanelen van 270 wattpiek per stuk

Jaarlijkse stroomproductie: 2 miljoen kilowattuur

Bijzonderheden: Zonnepark Vierverlaten is nog altijd een van de grootste coöperatieve zonneparken in Nederland dat voor de volle 100 procent in handen is van bewoners. Door inheemse planten en bloemen in het zonnepark te zetten, schuilplaatsen voor dieren te maken en groei van allerlei verschillende bermkruiden te bevorderen, komt er steeds meer biologische variatie in het zonneveld. Zo werden deze week nog zo’n 100 rozenstruiken geplant.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten