logowvhj2023
© TenneT
© TenneT
20 februari 2023

Centrica lanceert nieuwe generatie virtuele elektriciteitscentrale met thuisbatterijen

Centrica meldt met succes zijn nieuwste generatie virtual power plant gelanceerd te hebben. De virtuele centrale met onder meer thuisbatterijen levert ondersteunende diensten op de primaire reservemarkt (fcr).

Met de virtuele elektriciteitscentrale helpt Centrica hoogspanningsnetbeheerder Tennet de netfrequentie te handhaven en black-outs te voorkomen. De industriële batterijen en thuisbatterijen worden individueel aangestuurd door Centrica, rekening houdend met hun individuele beperkingen, karakteristieken en use case.

Businesscase verbeterd
De nieuwste generatie, ‘battery-only’ virtual power plant (vpp) combineert grootschalige energieopslag met thuisbatterijen en batterijen in het mkb-segment.

Dit levert de deelnemers aan de vpp volgens Centrica voordelen op ten opzichte van standaardaggregatie. De businesscase voor industriële batterijen wordt volgens het bedrijf sterk verbeterd door de inzet van de thuisbatterijen. De batterijen die een ondersteunende rol vervullen, krijgen op hun beurt een aanvullende businesscase zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de peakshaving- en zelfconsumptiefunctionaliteit. Centrica kan daarbij ook batterijen in de vpp opnemen die gedeeltelijk beschikbaar zijn of alleen asymmetrisch kunnen opleveren. Centrica claimt daarmee de enige vpp te hebben waarin een combinatie van lokale diensten – zoals peakshaving en day-aheadoptimalisatie – en balanceringsdiensten gelijktijdig kunnen worden opgeleverd.

Fluctuaties verhelpen
‘Dit is een goed voorbeeld van hoe gedecentraliseerde energieopslag, in dit geval industriële en residentiële batterijen kunnen worden gebundeld in een vpp om fluctuaties in het elektriciteitssysteem te verhelpen’, aldus Stavros Sachinis, Director Demand Side Response van Centrica. ‘Dit ontsluit inkomsten voor eigenaren van de batterijen, bedrijven in het mkb en consumenten, die zelfstandig geen toegang hebben.’

Centrica verzorgt voor 5 gigawatt aan flexibel vermogen in het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland batterijoptimalisatie in zowel het grid scale-segment, industriële demand side response en het aansturen van flexibel vermogen achter de meter en op balanceringsmarkten.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.