logo
wvhj2023
© F. Baarssen | Dreamstime.com
© F. Baarssen | Dreamstime.com
8 februari 2023

‘Prijs energielabel stabiliseert, levertijd bedraagt 16 dagen’

De prijs van een energielabel dat in Nederland verplicht is bij de verkoop en verhuur van een woning stabiliseert zich. Ook is de levertijd teruggelopen tot 16 dagen. Dat meldt vergelijkingswebsite Woninglabel.nl.

2 jaar geleden ontstond er na de invoering van het verplichte energielabel bij de verkoop en verhuur van een woning nog ophef over de hoge prijs voor een energielabel. Toenmalig minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tuigde vervolgens diverse acties op.

Van tekort naar overschot
Waar de consument tot eind 2020 nog een vereenvoudigd energielabel kon aanvragen voor een paar tientjes, lag de prijs voor het verplichte energielabel in juli 2021 al op een tarief van gemiddeld 325 euro inclusief btw. Een hoogtepunt, dat werd veroorzaakt door een tekort aan NTA8800- gediplomeerde energieprestatie-adviseurs en dus adviesbureaus.

Vanaf de zomer van 2021 zette de prijs van het energielabel volgens Woninglabel.nl een duikvlucht inzet. Die bereikte in de zomer van vorig jaar haar maximale snelheid, waarbij de prijs in 3 maanden tijd gemiddeld 32 euro kelderde. Waar de initiële stijging in prijs werd veroorzaakt door een tekort aan gediplomeerde energieprestatieadviseurs en adviesbureaus, werd de daling die zichtbaar is sinds juli 2021 veroorzaakt door een overschot aan adviseurs. Het aanbod oversteeg de vraag, doordat nieuwe adviesbureaus als paddenstoelen uit de grond schoten. Die ontwikkeling werd gevoed door een aantrekkelijke markt met hoge marges en weinig concurrentie.

Efficiëntieslag
De daling in prijs heeft marges van adviesbureaus onder druk gezet en ertoe gedwongen een slag te maken op het gebied van efficiëntie. Het kaf is volgens Woninglabel.nl spreekwoordelijk van het koren gescheiden, waarbij de adviesbureaus met aanpassingsvermogen of externe financiering hebben overleefd.

De laagst rendabele prijs lijkt volgens de vergelijkingswebsite dan ook bereikt te zijn sinds oktober 2022, wat ervoor zorgt dat de prijs zich nu stabiliseert. Verder wijst volgens Woninglabel.nl niks op een terugkerende stijging van de prijzen, nu de markt verzadigd is met gediplomeerde energieprestatieadviseurs en adviesbureaus.

16 dagen levertijd
Het tekort aan energieprestatieadviseurs en adviesbureaus had, naast een invloed op prijs, ook een grote invloed op de levertijden van energielabels. Gemiddeld duurde het 1,5 jaar geleden 40 dagen totdat een energielabel werd opgeleverd. Na juni 2021 daalde de levertijd en de gemiddelde levertijd is nu 16 dagen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten