Dat meldt het Kadaster, dat voor de periode 2018-2022 onderzocht heeft hoe vaak een labelsprong voorkomt en bij welk type woningen en eigenaren.
Labelsprong
Het energielabel geeft weer hoe energiezuinig woningen en andere gebouwen zijn. Hoe beter het labelgetal, des te beter een woning geïsoleerd is. Gaat een woning van bijvoorbeeld C naar B, dan spreekt men van een labelsprong.
Flevoland heeft volgens de onderzoekers veel groene energielabels; labels A en B. Dat komt doordat het een relatief jonge provincie is met veel nieuwbouw.
De gemeente Utrecht ligt met 45 procent ‘groene’ labels op het niveau van heel Nederland. Onder de grote steden blijven Amsterdam, Rotterdam en Den Haag achter met ongeveer 1 op de 3 woningen met een energielabel A of B. In Noord-Nederland, Limburg en delen van de Achterhoek blijft het aandeel groene energielabels fors achter. Dit is volgens het Kadaster te verklaren doordat de energiearmoede hier het grootst is.
70 procent
Er zijn meer energielabels A in 2022 ten opzichte van 2018. Dat komt vooral door nieuwbouwwoningen. Voor bestaande woningen zijn maar beperkt stappen gezet. Bij 70 procent van de woningen bleef het energielabel gelijk. Dat betekent volgens het Kadaster niet dat er niet verduurzaamd is. Het kan zijn dat nog niet een nieuw energielabel is aangevraagd en geregistreerd.
‘Langzaamaan wordt de woningvoorraad groener’, stelt Martin Tillema, expert energietransitie bij het Kadaster. ‘Voor eigenwoningbezitters liggen er nog veel kansen.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.