Solar Magazine - Kadaster: woningcorporaties verbeteren energielabel vaker dan huiseigenaren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kadaster: woningcorporaties verbeteren energielabel vaker dan huiseigenaren
© Daniel127001 | Dreamstime.com

Kadaster: woningcorporaties verbeteren energielabel vaker dan huiseigenaren

Appartementen en tussenwoningen, veelal in het bezit van woningcorporaties, krijgen in Nederland het vaakst een beter energielabel. Bij vrijstaande woningen in het bezit van particulieren gebeurt dit het minst vaak.

Dat meldt het Kadaster, dat voor de periode 2018-2022 onderzocht heeft hoe vaak een labelsprong voorkomt en bij welk type woningen en eigenaren.

Labelsprong
Het energielabel geeft weer hoe energiezuinig woningen en andere gebouwen zijn. Hoe beter het labelgetal, des te beter een woning geïsoleerd is. Gaat een woning van bijvoorbeeld C naar B, dan spreekt men van een labelsprong.

Flevoland heeft volgens de onderzoekers veel groene energielabels; labels A en B. Dat komt doordat het een relatief jonge provincie is met veel nieuwbouw.

De gemeente Utrecht ligt met 45 procent ‘groene’ labels op het niveau van heel Nederland. Onder de grote steden blijven Amsterdam, Rotterdam en Den Haag achter met ongeveer 1 op de 3 woningen met een energielabel A of B. In Noord-Nederland, Limburg en delen van de Achterhoek blijft het aandeel groene energielabels fors achter. Dit is volgens het Kadaster te verklaren doordat de energiearmoede hier het grootst is.

70 procent
Er zijn meer energielabels A in 2022 ten opzichte van 2018. Dat komt vooral door nieuwbouwwoningen. Voor bestaande woningen zijn maar beperkt stappen gezet. Bij 70 procent van de woningen bleef het energielabel gelijk. Dat betekent volgens het Kadaster niet dat er niet verduurzaamd is. Het kan zijn dat nog niet een nieuw energielabel is aangevraagd en geregistreerd.

‘Langzaamaan wordt de woningvoorraad groener’, stelt Martin Tillema, expert energietransitie bij het Kadaster. ‘Voor eigenwoningbezitters liggen er nog veel kansen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
VDH Solar zoekt:

Accountmanager binnendienst

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude, 2391 PV, 1
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative voor Nederland

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!