logo
wvhj2023
© André Muller | Dreamstime.com
© André Muller | Dreamstime.com
7 februari 2023

Vliegende start subsidie voor warmtepompen en zonnepanelen bij sportclubs

De regeling Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA), waar sportclubs subsidie kunnen aanvragen voor onder meer warmtepompen en zonnepanelen, heeft dit jaar een vliegende start gemaakt.

De subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) is bedoeld voor amateursportorganisaties. Deze organisaties kunnen subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en aanschaf van sportmaterialen waarvoor ze 20 procent subsidie kunnen krijgen.

Warmtepompen en zonnepanelen
Activiteiten gericht op energiebesparing, toegankelijkheid, circulariteit en klimaatadaptatie, en maatregelen in het kader van de veiligheidsbeleving van de sportaccommodatie komen in aanmerking voor 10 procent aanvullende subsidie en daarmee 30 procent subsidie in totaal. Dat geldt onder meer voor warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen. De subsidie kan men aanvragen voorafgaand aan de activiteiten óf tot 12 maanden nadat de activiteiten zijn afgerond en betaald. Het minimale subsidiebedrag is 2.500 euro. Per kalenderjaar geldt een maximum van 2,5 miljoen euro subsidie per aanvrager.

Budgetclaim al 47,4 miljoen euro
In 2022 is voor de subsidieregeling BOSA een budget van 75,5 miljoen euro beschikbaar. Onderstaande tabel toont de evolutie van de verleende subsidies en de aanvragen die nog in behandeling zijn.

Datum / miljoen euro

Subsidies verleend

Aanvragen in behandeling

Totale claim budget

1 februari 2023

16,5 

30,9

47,4

Verbruikt kasbudget onbekend
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldde tot vorig jaar zomer enkel de bedragen waarvoor subsidie was verleend en waarvoor aanvragen waren ontvangen. Sindsdien meldt RVO echter ook het verbruikte kasbudget en het resterende budget waarvoor subsidie aangevraagd kan worden.

Het subsidieplafond wordt namelijk niet alleen bereikt door het totaal aan ingediende aanvragen, maar ook door een dakpanconstructie. Dit houdt in dat een deel van de aanvragen wordt uitbetaald in het jaar van aanvraag en een deel in de jaren daarna. Aanvragen uit 2022 vallen dus gedeeltelijk in het budget van 2023, maar ook deels in de budgetten van latere jaren. Het per 1 februari 2023 verbruikt kasbudget is op dit moment nog onbekend.

Energieregistratie- en bewakingssysteem verplicht
Niet alleen (flexibele) zonnepanelen en zonnecollectoren, maar ook zonnewarmtecollectoren onder sportvelden komen dit jaar in aanmerking voor subsidie. Het standaardsubsidiebedrag is 20 procent van de subsidiabele kosten inclusief btw, maar actief gerichte energiebesparingen – waaronder zonnepanelen en zonnecollectoren – komen in aanmerking voor 10 procent aanvullende subsidie. Daarmee bedraagt de totale subsidie 30 procent.

Bij alle vormen van zonne-energie is de toepassing van een Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) wel een verplicht onderdeel om voor subsidie in aanmerking te komen. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat gebruikers en bezoekers van de sportaccommodatie inzicht krijgen in de toegevoegde waarde die verduurzaming heeft.

Drempelbedrag omlaag
Per 1 januari 2022 is verder het drempelbedrag voor sportclubs om in aanmerking te komen voor de subsidie verlaagd naar 2.500 euro. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) pleitte er vorig jaar in een evaluatierapport voor om het minimale drempelbedrag van 5.000 euro te verlagen, omdat met name kleinere verenigingen minder in de gelegenheid waren om gebruik te maken van de subsidie. Zij kwamen vaak niet aan dit drempelbedrag met de beoogde investering. Het budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van complete aanvragen. Per kalenderjaar geldt een maximum van 2,5 miljoen euro subsidie per aanvrager.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten