logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
2 februari 2023

GroenLeven installeert bij Urenco zonnedak en zonnecarport van bijna 9.000 zonnepanelen

GroenLeven is bij Urenco in de provincie Overijssel gestart met de installatie van bijna 9.000 zonnepanelen. Op het dak van de cilinderopslag komt een zonnedak met 7.452 zonnepanelen.

Daarnaast wordt er op de parkeerplaats van het bedrijf boven 150 parkeerplaatsen een zonnecarport van bijna 1.400 zonnepanelen gerealiseerd.

Uraniumverrijking
Urenco wil in 2040 CO2-neutraal opereren. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in uraniumverrijking en daarnaast stabiele isotopen maakt voor onder andere medische en industriële doeleinden, zet nu al een belangrijke stap richting die doelstelling.

Martijn Kolkman, senior projectmanager NetZero van Urenco Nederland, hierover: ‘NetZero worden raakt het hele bedrijf, want alle afdelingen moeten CO2-neutraal worden. De zonnepanelen maken onze ambities zichtbaar. De zonnecarport is daarmee een prachtige entree voor ons bedrijf. Het geeft een professionele uitstraling en zal het uithangbord worden voor onze doelstellingen.'

Cilinderopslag
Op het dak van de cilinderopslag komt een zonnedak van 60.000 vierkante meter, wat volgens de betrokkenen een van de grootste zonnedaken op bedrijventerreinen in Overijssel wordt. De opgewekte zonne-energie zal direct door het bedrijf gebruikt worden, de centrifuges waarmee uranium verrijkt wordt, stoppen namelijk nooit met draaien.

Kolkman: ‘Nadat we op bezoek waren geweest bij het zonnepark bij Airport Eelde in Groningen, hebben we besloten om voor GroenLeven te gaan. Een bedrijf waar uranium verrijkt wordt, gaat gepaard met hoge kwaliteitseisen. We hadden daarom zekerheid nodig dat de ontwikkelaar aan onze hoge standaarden kon voldoen. Na het bezoek in Groningen waren we dusdanig onder de indruk dat we met elkaar in zee wilden gaan.’

Intern warmtenet
Urenco is een grootverbruiker van energie, met de zonnepanelen alleen is Urenco er daarom nog niet. Kolkman: ‘We zijn gekoppeld aan het hoogspanningsnet van TenneT. Daarmee komt onze grootste uitstoot voornamelijk uit de inkoop van grijze elektriciteit. We hebben uitgerekend dat we 2 keer het gebied van Almelo vol moeten leggen met zonnepanelen om ons verbruik helemaal te verduurzamen, maar dit is al een grote stap in de goede richting. De zonnepanelen op het dak en van de carport zullen op piekmomenten ongeveer 15 procent van ons verbruik produceren.’

Urenco is verder van plan om de restwarmte die beschikbaar is uit de processen te gebruiken voor een intern warmtenet, waardoor de fabriek uiteindelijk aardgasvrij kan worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten