Solar Magazine - China wil export productietechnologie van wafers voor zonnepanelen verbieden
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
China wil export productietechnologie van wafers voor zonnepanelen verbieden
© LONGi

China wil export productietechnologie van wafers voor zonnepanelen verbieden

China overweegt een exportverbod in te voeren om zo de export van productietechnologie van wafers voor zonnepanelen een halt toe te roepen. Het land wil op deze manier zijn dominante marktpositie beschermen.

Het Chinese ministerie van Handel en het ministerie van Wetenschap en Technologie hebben afgelopen maand een consultatie uitgevoerd. Daarbij hebben ze marktpartijen om commentaar gevraagd op het voorstel om een aantal productiemethoden die essentieel zijn voor het produceren van wafers voor zonnepanelen aan de lijst met technologieën waarvoor een exportverbod dan wel exportbeperking geldt, toe te voegen.

97 procent
China is momenteel goed voor 97 procent van de wereldwijde waferproductie en wil die positie behouden nu andere regio’s – waaronder Amerika, Europa en India – sterk inzetten op de binnenlandse productie van zonnepanelen en alle bijbehorende componenten zoals wafers.

De actie van China onderstreept het groeiende strategische belang dat wereldwijde regeringen hechten aan de productie van zonne-energie, nu de technologie langzamerhand de grootste bron van schone energie ter wereld wordt.  ‘De regering in Beijing en de marktleiders in de Chinese pv-industrie maken zich ongetwijfeld zorgen over de inspanningen van de Verenigde Staten, de Europese Unie en India om pv-productie-industrieën van eigen bodem te ontwikkelen’, aldus Cosimo Ries, analist bij Trivium China, tegenover persbureau Bloomberg. ‘Deze recente technische exportcontroles kunnen heel goed een reactie op die ontwikkeling zijn. Beijing probeert de snelheid waarmee zijn concurrenten hun eigen toeleveringsketens kunnen ontwikkelen te vertragen.’

Oudere wafers
China heeft overigens nog niet definitief besloten of voor de productietechnologie voor wafers een exportverbod van kracht wordt, maar het is volgens Ries niet onlogisch dat China wil voorkomen dat Chinese technologie naar buitenlandse spelers weglekt: ‘Chinese bedrijven hebben het afgelopen decennium geavanceerde technologie ontwikkeld om grotere, dunnere wafers te produceren die een grote rol hebben gespeeld bij het verlagen van de kosten van zonne-energie. Als buitenlandse fabrikanten oudere wafers moeten gebruiken, zal dit het kostenconcurrentievermogen van hun zonnepanelen verminderen.’

139 items
De Chinese ministeries willen de lijst met technische items waarvoor een exportverbod dan wel exportbeperking geldt, flink aanpassen. Er zouden 32 items verwijderd moeten worden, 36 items wijzigen en 7 items zouden nieuw toegevoegd worden.

Na de revisie bevat de catalogus in totaal 139 items, waaronder 24 items die niet mogen worden geëxporteerd – waaronder dus waferproductietechnologie voor zonnepanelen – en 115 items die niet kunnen worden geëxporteerd. De ministeries schrijven in hun toelichting dat de wijzigingen ‘positieve voorwaarden scheppen voor het versterken van de internationale technische samenwerking’.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!