Eindhovense Antarctica-rover met zonnepanelen succesvol getest in Noorse sneeuw
Het studententeam POLAR van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft in Noorwegen met succes zijn Antarctica-rover – die uitgerust is met zonnepanelen – in de sneeuw getest.
Het voertuig is gebouwd voor onafhankelijk klimaatonderzoek in ijskoude, onherbergzame gebieden zoals de Noord- en Zuidpool.
Marsrovers
Team Polar biedt met de onbemande rover een alternatieve manier om uitgebreid milieuonderzoek te doen op de koudste plaatsen van de planeet. De rover moet uiteindelijk helemaal zelf opereren en onderzoek doen, vergelijkbaar met hoe de Marsrovers op het oppervlak van Mars opereren. Daarmee kan het voertuig gegevens verzamelen over de effecten van klimaatverandering. Het team begon zijn missie in 2018 en presenteert nu zijn eerste werkende prototype: de rover met de naam ‘Ice Cube’.
‘We kunnen veel dingen testen in ons lab, maar niet hoe de rover rijdt in de sneeuw, hoe de zonnepanelen omgaan met de sneeuw en de temperaturen, en hoe koud het wordt in de rover en hoe snel het te koud wordt’, vertelt teammanager Laurenz Edelmann over de test in Noorwegen.
Off-the-shelf
‘Onze eerste rover is gebouwd met off-the-shelf componenten’, vervolgt Edelmann. ‘Daar zitten voor- en nadelen aan. We gaan bekijken of bepaalde onderdelen in de toekomst op maat moeten worden gemaakt en ontworpen voor toekomstige rover-modellen. Dat maakt dit prototype een benchmark voor ons en voor toekomstige teams.’
De rover wordt voorlopig op afstand bestuurd in plaats van autonoom te rijden. Zo kon het team zelf de locaties kiezen die het tijdens deze reis wilde bestuderen en daarmee essentiële inzichten verzamelen om zijn volgende rover geschikt te maken voor de missie naar Antarctica.
Deel dit bericht