Solar Magazine - Bonus voor 1.420 Vlaamse zonnepaneeleigenaren die zelf digitale meter aanvraagden
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Bonus voor 1.420 Vlaamse zonnepaneeleigenaren die zelf digitale meter aanvraagden
© Fluvius

Bonus voor 1.420 Vlaamse zonnepaneeleigenaren die zelf digitale meter aanvraagden

Tot op heden hebben 1.420 Vlaamse eigenaren van zonnepanelen de bonus van 100 euro toegekend gekregen omdat zij zelf de plaatsing van een digitale meter hebben aangevraagd.

Dat blijkt uit de antwoorden van minister Demir op vragen van Staf Aerts (Groen) in het Vlaams Parlement. De parlementariër had de minister om een update gevraagd over de ambitie van netbeheerder Fluvius om tegen 2024 80 procent van de huishoudens van een digitale meter te voorzien en tegen juli 2029 100 procent.

2025
Vlamingen die zonnepanelen hebben geïnstalleerd voor 2021 en nog een klassieke elektriciteitsmeter hebben, kunnen op eigen initiatief een digitale meter laten plaatsen en in dat geval ook de retroactieve investeringspremie aanvragen. Wanneer huishoudens dat niet doen, zal de plaatsing van de digitale meter pas plaatsvinden vanaf 1 januari 2025.

Iedere Vlaming die sinds vorig jaar zonnepanelen installeert, krijgt sowieso een digitale meter.

Uitvoering loopt achter
Minister Demir meldt dat er eind september 1.116.083 digitale elektriciteitsmeters en 816.049 digitale gasmeters geplaatst waren (red. half november werd de mijlpaal van 2 miljoen stuks gemeld).

Jaartal

Aantal digitale elektriciteitsmeters

Aantal digitale gasmeters

Totaal

2019

102.171

71.182

173.353

2020

234.490

161.251

395.741

2021

399.018

308.267

707.285

2022*

380.404

275.349

655.753

Totaal*

1.116.083

816.049

1.932.132

* data tot en met eind september

‘De uitvoering loopt achter op de initiële planning’, aldus Demir. ‘Belangrijkste redenen voor de vertraging zijn kwaliteits- en veiligheidsproblemen, zowel bij bepaalde materialen als bij uitvoering, waardoor bijsturingen nodig waren. Fluvius kan hier absoluut geen enkel risico nemen op korte of lange termijn.’ Een andere reden is de tragere opstart van de massale ombouw wegens krapte op de arbeidsmarkt en leveringsproblemen van materialen. Ook zijn er volgens de minister moeilijkheden om bij de klanten binnen te komen door de negatieve perceptie van de digitale meter na het arrest van het Grondwettelijk Hof dat de regeling van de virtueel terugdraaiende teller vernietigde. ‘Ondanks deze achterstand blijft Fluvius er alles aan doen om de doelstelling van 80 procent tegen eind 2024 te halen’, stelt Demir.

70.000 impliciete weigeraars
Sinds maart 2021 registreerde Fluvius 8.791 expliciete weigeringen. Dit is exclusief de ruim 700 klanten die de digitale meter weigeren omdat ze een bekabelde oplossing willen. ‘Naast de vraag voor een bekabelde oplossing, is er geen zicht op de reden tot weigering’, licht de minister toe. ‘De meeste weigeringen komen binnen op het callcenter op het ogenblik dat de klant een uitnodiging krijgt voor ombouw, waarbij deze laat weten dat hij niet wil dat we langskomen. Hierbij vraagt Fluvius niet expliciet naar de reden van deze weigering. Ook wanneer een klant de technieker ter plaatse weigert toegang te verlenen, zal dit dossier als expliciete weigering worden afgemeld zonder navraag over, of registratie van de beweegredenen van de klant.’

Er zijn volgens Fluvius ongeveer 70.000 impliciete weigeraars. Hiervan heeft de netbeheerder geen detailinformatie. Deze dossiers zijn nog lopende om te blijven proberen toch toegang te krijgen en de digitale meter te plaatsen.

1.420
Minister Demir meldt dat tot op heden 1.420 klanten een retroactieve investeringspremie inclusief de bonus van 100 euro hebben ontvangen, omdat ze zelf het initiatief namen om de digitale meter aan te vragen.

Demir: ‘Bij de groep klanten met zonnepanelen aangemeld sinds 1 januari 2022 ondervindt Fluvius geen noemenswaardige problemen bij de plaatsing van een digitale meter. In 91 procent van deze dossiers is er ofwel reeds een digitale meter bij de klant voor de aanmelding van de pv-installatie, of wordt er een digitale meter geplaatst binnen de 90 dagen na aanmelding. De redenen waarom er in 9 procent van deze dossiers geen digitale meter wordt geplaatst binnen de 90 dagen na aanmelding zijn velerlei: zo kan het aanmeldingsdossier vertraging oplopen door ontbrekende elementen, is er op dit ogenblik een langere doorlooptijd of kunnen er problemen zijn bij het maken van de afspraak voor de plaatsing van de digitale meter.

Proces  aangepast
Naar aanleiding van de verhoogde instroom van nieuw aangemelde pv-installaties heeft Fluvius het proces aangepast met het oog op een tijdige plaatsing van de digitale meter. ‘Sinds kort wordt een dossier voor een nieuwe ‘pv-installatie bij ontvangst ook onmiddellijk doorgestuurd naar de betrokken regiodiensten, waardoor onmiddellijk kan worden gestart met het inplannen van het werk voor de plaatsing van een digitale meter’, aldus minister Demir. ‘Fluvius wil klanten ook stimuleren om zelf zo snel mogelijk de plaatsing van de digitale meter aan te vragen, indien mogelijk nog voor de zonnepanelen effectief worden geplaatst.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Commercieel Medewerker Buitendienst

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Sunconnect B.V. zoekt:

Duurzaamheidsadviseur

Fulltime (40 uur) - Oudkarspel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!