logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
1 november 2022

30 procent Vlaamse eigenaren zonnepanelen heeft een digitale meter

Vlaanderen telde eind augustus 1.854.596 digitale meters voor elektriciteit en aardgas. Het gaat om 1 miljoen digitale elektriciteitsmeters. 30 procent van de eigenaren van zonnepanelen heeft inmiddels zo'n meter.

Dat blijkt uit de begrotingsopmaak en beleids- en begrotingstoelichting voor het kalenderjaar 2023 van minister van Energie Zuhal Demir.

Kleinverbruiksaansluiting
In haar begrotingsplannen schrijft minister Demir dat de versnelde uitrol van de digitale meter zal blijven doorgaan om de doelstellingen van de Europese richtlijn te halen: 80 procent van de Vlamingen moet tegen 31 december 2024 een digitale meter hebben. Op 1 juli 2029 moet dat 100 procent zijn.

Eind augustus waren er 1.070.757 digitale elektriciteitsmeters en 783.839 digitale aardgasmeters in Vlaanderen geïnstalleerd. Dit komt overeen met 29 procent van de toegangspunten die beschikken over een kleinverbruiksaansluiting. 94 procent van de budgetmeters is inmiddels omgebouwd naar een digitale meter en 30 procent van de elektriciteitsmeters bij prosumenten is een digitale meter.

Draagvlak
‘Om het draagvlak voor de energietransitie in het algemeen – en de digitale meter in het bijzonder die hiervoor een belangrijke “enabler” is – te versterken, wordt in 2023 verder ingezet op de uitrol’, stelt Demir. ‘De aanwezigheid van een digitale meter is gekoppeld aan het verkrijgen van de premie voor zonnepanelen of thuisbatterij. Er worden steeds meer functionaliteiten mogelijk waarvoor een digitale meter noodzakelijk is: terugleververgoeding, energiedelen, dynamische prijscontracten, maandelijkse afrekening, …’

De minister wijst er daarbij op dat afgelopen zomer uit cijfers van Fluvius bleek dat eigenaars van zonnepanelen 11 procent méér van hun opgewekte stroom zelf verbruiken dan een jaar geleden. ‘Hoe meer zelfverbruik er op piekmomenten is, hoe minder zonnestroom in het net geïnjecteerd hoeft te worden en hoe meer het distributienet ontlast kan worden. Dit draagt bij aan een stabiele spanningshuishouding, waardoor uitvallende omvormers vermeden kunnen worden.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten