logo
wvhj2023
© Patrick Herzberg Fotografie | Dreamstime.com
© Patrick Herzberg Fotografie | Dreamstime.com
3 december 2022

Verzekeraar dekt schade aan zonnepanelen niet, tussenpersoon niet aansprakelijk

Een consument die tijdens een storm schade aan zijn zonnepanelen heeft opgelopen maar de schade niet vergoed krijgt van verzekeraar a.s.r., kan zijn tussenpersoon niet aansprakelijk stellen.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). De consument had bij het Kifid een klacht ingediend tegen Van der Meer Adviesgroep uit Lelystad.

Zorgplicht
De consument vindt dat de tussenpersoon zijn zorgplicht heeft geschonden door haar bij het afsluiten van de verzekering en ook daarna niet te informeren dat zonnepanelen niet onder de dekking van de Allrisk-verzekering van a.s.r. vallen en dat deze apart moeten worden verzekerd, als de consument er in de toekomst voor kiest om zonnepanelen te laten installeren.

De consument vorderde bij de klachtencommissie een schadevergoeding, omdat de schade aan de zonnepanelen vanwege een storm niet zijn gedekt. De Geschillencommissie heeft echter geoordeeld dat niet is komen vast te staan dat de tussenpersoon op het moment van het afsluiten van de verzekering – dan wel in de periode erna – wist of had moeten weten dat de consument de zonnepanelen mee had willen verzekeren. Hij hoefde de consument daarom ook niet te informeren en te adviseren. De tussenpersoon heeft volgens de Geschillencommissie zijn zorgplicht niet geschonden en daarom is de vordering van de consument afgewezen.

Woonhuisverzekering
De consument had in 2016 via de tussenpersoon bij ASR Schadeverzekering N.V. een woonhuisverzekering afgesloten. Vorig jaar december heeft de consument zonnepanelen aangeschaft en laten monteren op het dak van haar woonhuis. Van de komst van de zonnepanelen is geen melding gedaan bij de tussenpersoon en de verzekeringsmaatschappij.

Afgelopen februari raakten de zonnepanelen tijdens de storm Eunice ernstig beschadigd. De consument heeft de verzekeraar vervolgens gevraagd de schade aan de zonnepanelen te vergoeden. Die weigert dat, omdat de consument zonnepanelen niet had meeverzekerd. De consumenten heeft vervolgens geprobeerd de tussenpersoon voor het bedrag van 2.312 euro aansprakelijk te stellen. De Geschillencommissie gaat daar echter niet in mee en stelt dat de consument jaarlijks de relevante polisvoorwaarden heeft ontvangen. De consument kon daaruit opmaken dat zonnepanelen niet verzekerd waren. Het feit dat de verzekering een Allrisk-dekking had, betekent volgens de commissie niet dat zonder meer alles verzekerd was.

Woonhuisverzekering
De consument neemt verder nog het standpunt in dat de stormschade wel gedekt zou zijn onder de woonhuisverzekering. Dit standpunt moet volgens de commissie aan de verzekeraar worden voorgelegd. Als de consument zich met het standpunt van de verzekeraar niet kan verenigen, moet zij volgens het Kifid tegen hem een procedure starten om hierover een oordeel te krijgen. Die beoordeling valt echter buiten het geschil tussen consument en tussenpersoon.

De Geschillencommissie concludeert onder de streep dat de tussenpersoon zijn zorgplicht tegenover de consument niet heeft geschonden. De klacht is daarom ongegrond en de vordering is afgewezen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten