Solar Magazine - Gemeente Hengelo trekt 500.000 uit voor zonnepark Boeldershoek
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Gemeente Hengelo trekt 500.000 uit voor zonnepark Boeldershoek
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

Gemeente Hengelo trekt 500.000 uit voor zonnepark Boeldershoek

De gemeente Hengelo stelt een voorbereidingskrediet beschikbaar van bijna 500.000 euro voor de komst van zonnepark Boeldershoek. De gemeenteraad moet dit bedrag nog goedkeuren.

Het bedrag van 489.120 euro komt beschikbaar voor de netaansluiting, het opstellen van een plan en ontwerp voor de ontwikkeling en exploitatie van het zonneveld, aanvullend onderzoek en het participatietraject.

Energiegebied
Hengelo wil dat in 2030 meer dan de helft van de huishoudens in 2030 gebruikmaakt van energie van windmolens en zonnepanelen. In 2050 moet alle energie die in de gemeente gebruikt wordt duurzaam opgewekt zijn. De gemeente heeft daarom een plan van aanpak opgesteld om duurzame energie op te wekken via zon en wind dat in februari 2022 is vastgesteld door de gemeenteraad in het Omgevingsprogramma Nieuwe Energie 2021-2030.

De locatie tussen Nobian en Twence in de Boeldershoek is in het plan aangewezen als energiegebied om zonne-energie op te wekken.

24 hectare
De locatie ligt ten noorden tussen de Boekeloseveldweg, Boekeloseweg en Bruninksweg. Het gaat om een zonneveld van 24 hectare. 12 hectare van de gronden is eigendom van de gemeente Hengelo. Ten zuiden hiervan gaat energieleverancier Vattenfall op circa 12 hectare particuliere grond een zonnepark aanleggen.

De energiecoöperatie Energie van Hengelo gaat deze zonneweide mede exploiteren. Het streven is meer dan 50 procent lokaal eigenaarschap. De gemeente Hengelo onderzoekt hoe het zonneveld ontwikkeld en geëxploiteerd gaat worden. Het totale gebied wordt gezamenlijk aangepakt als één project.

Netaansluiting
De gemeenteraad heeft eerder al 102.000 euro beschikbaar gesteld zodat het zonneveld met een netaansluiting op het landelijke energienetwerk aangesloten kan worden. Het voorbereidingskrediet is de volgende stap.

De beschikbare netcapaciteit is niet toereikend om op piekmomenten alle zonne-energie van het zonneveld terug te leveren. In het ontwerp worden daarom ook berekeningen gemaakt om bij piekmomenten energie op te slaan. Vattenfall, energiecoöperatie Energie van Hengelo en de gemeente verwachten dat binnen enkele jaren aanvullende maatregelen genomen kunnen worden om door middel van energieopslag een hogere opbrengst van het zonneveld te krijgen.

Ontwerp
Vattenfall, de energiecoöperatie Energie van Hengelo en de gemeente Hengelo willen samen met de omgeving aan de slag gaan om een ontwerp te maken van het zonneveld en de inpassing in de omgeving. Dat gebeurt door middel van een participatietraject dat zo breed mogelijk wordt opgezet. De omgeving gaat hier een belangrijke rol in vervullen. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad stellen de kaders voor dit participatietraject in december vast. Daarna nemen Vattenfall, Energie van Hengelo en de gemeente Hengelo contact op met de omgeving. Het participatietraject start waarschijnlijk eind januari.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Accountmanager MKB

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

BIM Modelleur

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!