logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
26 augustus 2022

ODE: 2.000 bedrijven en tienduizenden consumenten dupe van snijden in Vlaamse subsidies zonnepanelen

Het voornemen van de Vlaamse minister Demir om te snijden in de groenestroomcertificaten treft niet alleen 200 grote bedrijven, maar ook 2.000 kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) en tienduizenden burgers.

Dat blijkt uit een nieuwe economische impactanalyse van de Vlaamse Organisatie Duurzame Energie (ODE).

Groen licht
De Vlaamse regering gaf half juli groen licht aan het ontwerpdecreet van minister Demir om tot 1,2 miljard euro minder groenestroomcertificaten uit te betalen aan grote investeerders in zonnepaneelinstallaties. Volgens de minister van Energie worden circa 1.200 pv-installaties door beslissingen uit het verleden overgesubsidieerd en zouden ze al zeer goed terugverdiend zijn.

ODE stelde begin juli na een impactstudie al dat het voorstel voor de afschaffing van de groenestroomcertificaten op juridisch en economisch drijfzand gebaseerd is.

Coöperaties
ODE zet nu haar standpunt kracht bij na een extra economische impactanalyse van het goedgekeurde ontwerpdecreet van minister Demir.

Uit deze nieuwe analyse blijkt dat niet 200 bedrijven maar meer dan 2.000 bedrijven, waarvan voornamelijk kmo’s, rechtstreeks of onrechtstreeks worden getroffen. De maatregel zou zijn doel voorbijschieten en bovendien niet alleen grote installaties treffen. Er worden namelijk ook meer dan 1.000 particulieren getroffen die zonnepanelen huurden in de periode vóór 2013. Bovendien blijkt ook dat tienduizenden particulieren die via coöperaties mee investeerden als gedupeerden zullen achterblijven.

Vóór 2013
ODE analyseerde, op basis van de toenmalige lijsten gepubliceerd door de VREG, in detail alle installaties met een vermogen groter dan 10 kilowatt die dateren uit de periode vóór 2013 en dus door het ontwerpdecreet getroffen zouden worden.

Zonnepaneelbedrijfsinstallaties vóór 2013

Aantal installaties

Vermogen (megawatt)

Grote installaties | installaties die meer dan 200.000 euro per 3 jaar aan groenestroomcertificaten ontvangen.

1.353

661

Kleine installaties die via leasingformule gefinancierd werden, met leasemaatschappij als certificaatgerechtigde

399

41

Kleine installaties die in een bedrijvengroep zitten met grote installaties

687

69

Getroffen kleine installaties met andere vormen van steun*

Onbekend

Onbekend

Minimaal aantal getroffen bedrijfsinstallaties

2.439

771

Totaal aantal bedrijfsinstallaties in Vlaanderen van voor 2013

5.321

976

Percentage getroffen bedrijfsinstallaties

46

79

* Indien een bedrijf andere vormen van steun – kmo-portefeuille, coronasteun en innovatiesteun – krijgt, wordt dit meegenomen in de berekening. Indien op deze manier de drempel van 200.000 euro steun per 3 jaar wordt bereikt, wordt de minimumsteun groenestroomcertificaten ook stopgezet volgens het ontwerpdecreet.

80 procent getroffen
ODE komt tot de conclusie dat minimaal 80 procent van de zonnepanelen die voor 2013 op bedrijfsdaken is geïnstalleerd, wordt getroffen en dat meer dan de helft van de getroffen installaties onder de noemer ‘collateral damage’ te plaatsen valt.

Bovendien blijft er volgens de organisatie veel onduidelijkheid over de exacte draagwijdte en de manier van toepassing van de beoogde maatregel.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten