Solar Magazine - Groen licht Vattenfall voor bouw 3 zonneparken in Sas van Gent, Goirle en Echteld
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Groen licht Vattenfall voor bouw 3 zonneparken in Sas van Gent, Goirle en Echteld
© Jorrit Lousberg

Groen licht Vattenfall voor bouw 3 zonneparken in Sas van Gent, Goirle en Echteld

Vattenfall heeft een definitieve investeringsbeslissing genomen over de bouw van 3 zonneparken: in Sas van Gent, Goirle en Echteld. Daarmee kan de bouw van de zonneweides van start.

De zonneparken krijgen gezamenlijk een capaciteit van 47 megawattpiek en zullen in 2023 worden gebouwd. De hoeveelheid stroom die ze gaan produceren, komt overeen met het verbruik van bijna 20.000 huishoudens. ‘Met deze zonneparken leveren we een concrete bijdrage aan het verwezenlijken van de energietransitie en helpen we Nederland vergroenen’, stelt Annemarie Schouten, hoofd Ontwikkeling grootschalig zon in Nederland. ’Daarom blijven we investeren in nieuwe projecten, ook nu de markt ons voor uitdagingen stelt, omdat materialen en arbeiders schaars zijn. We zijn trots dat we deze parken mogen bouwen en gaan er vol tegenaan om de plannen om te zetten in realiteit.’

Sas van Gent: 19 megawattpiek
Het zonnepark in Sas van Gent komt in de Papeschorpolder, ten westen van het kanaal van Gent naar Terneuzen. Van de 16 hectare grond is 12 hectare bestemd voor zonnepanelen en 4 hectare voor landschappelijke inpassing.

Het zonnepark is 19 megawattpiek groot en Vattenfall wil 90 procent van de groene stroom van de zonnepanelen aan lokale bedrijven leveren. De overige 10 procent energie is bestemd voor huishoudens in de regio, wat gelijkstaat aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 700 huishoudens. Vattenfall heeft het ontwerp voor het zonnepark gemaakt in overleg met een speciaal hiervoor opgerichte klankbordgroep. De zonneweide zal een financiële bijdrage leveren aan een fonds van de gemeente Terneuzen. Dit fonds is bedoeld om Sas van Gent te verduurzamen en te vergroenen en de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. 

Goirle: 15 megawattpiek
De gemeente Goirle wil in 2050 een CO2-arme gemeente zijn met 80 procent minder CO2-uitstoot dan in 2014. Om dit doel te behalen, wil de gemeente meer groene stroom opwekken via wind- en zonne-energie. Dit zonnepark met een vermogen van bijna 15 megawattpiek draagt daaraan bij. Het zonnepark zal tussen het Gorps Baantje, fruitkwekerij De Braacken en het bos komen te liggen en werd ontworpen in nauwe afstemming met belanghebbenden, ondernemers in het gebied en het biodiversiteitsteam van Goirle.

Een deel van het terrein wordt als publiek toegankelijk groenpark ingericht ten behoeve van recreatie en biodiversiteit. Vattenfall stelt daarnaast jaarlijks een bijdrage aan een participatiefonds ter waarde van 23.750 euro ter beschikking voor de gehele periode dat het zonnepark in gebruik zal zijn. Voorafgaand aan de bouw maakt Vattenfall samen met de gemeente afspraken over hoe de besteding daarvan zo effectief mogelijk bij kan dragen aan verduurzamingsmaatregelen voor de bewoners.  

Echteld: 13 megawattpiek
Het zonnepark in Echteld wordt gebouwd langs de A15. Op het terrein van 11 hectare is 8 hectare bestemd voor zonnepanelen en 3 hectare voor landschappelijke inpassing. Een deel van de grond behoudt zijn agrarische functie en onder de panelen zullen schapen gaan grazen. Zonneweide Spoorstraat krijgt een vermogen van bijna 13 megawattpiek en produceert straks net zoveel stroom als het gemiddelde energieverbruik van alle huishoudens in Echteld en een deel van de bedrijven.

Door de ligging aan de snelweg kunnen de inwoners van Echteld de zonnepanelen niet zien vanuit hun woning. De inwoners krijgen een voorkeursbehandeling voor de verschillende lokale voordelen en kunnen er dus wel van profiteren. Zij kunnen zich namelijk als eerste inschrijven voor verschillende lokale voordelen en zo meedelen in de opbrengst van het zonnepark. Zoals bij alle zonneprojecten probeert Vattenfall de lokale economie te steunen door zoveel mogelijk te werken met lokale grondverzetbedrijven en hoveniers.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Duramotion zoekt:

Telefonist(e) / receptionist(e)

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 37
kWh People zoekt:

Projectontwikkelaar Energieopslag

Fulltime (40 uur) - Noord-Brabant
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!