logo
wvhj2023
© SolarDuck
© SolarDuck
18 november 2022

SolarDuck krijgt 7,8 miljoen euro subsidie voor testplatform met zonnepanelen op zee

SolarDuck heeft samen met onderzoeksinstellingen TU Delft, TNO, MARIN en Deltares 7,8 miljoen euro subsidie toegekend gekregen van de Nederlandse overheid voor zijn onderzoeksplatform Merganser.

Het geld is afkomstig van de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)-regeling. Het consortium zal de subsidie gebruiken om Merganser – een prototype drijvende zonnepaneelinstallatie op zee van 500 kilowattpiek – te bouwen, te water te laten en te testen.

6 verbonden platforms
Dit nieuwe en schaalbare concept omvat 6 onderling verbonden platforms die bestand zijn tegen extreme offshoreomstandigheden. Wanneer het project de verwachte resultaten oplevert, kan het volgens SolarDuck eenvoudig worden opgewaardeerd tot gigawattschaal.

SolarDuck zal het projectmanagement op zich nemen, de definitieve technische specificaties van Merganser ontwikkelen en technische ondersteuning bieden aan de samenwerkende kennisinstituten. Daarnaast ontwikkelt het consortium de eisen voor een project van commerciële omvang van minimaal 5 megawattpiek. Daartoe zullen containerisatie- en pop-up-montageconcepten worden ontworpen om te zorgen voor efficiënt transport en lokale constructie van toekomstige Merganser-eenheden.

Vrijwel alles aan bod
De partnerinstituten zullen een groot onderzoeksgebied bestrijken, waaronder bijvoorbeeld corrosieweerstand van de zonne- en elektrische systemen, uv-degradatie van de synthetische ankers en aangroei van bijvoorbeeld algen op de drijvers.

Vrijwel alles komt in de pilot aan bod: van het monitoren van de kosten van vrijwel alle Merganser-aspecten – inclusief ontmanteling – tot het onderzoeken van mogelijke elektrische integratie van offshore wind- en zonne-energie en van het bouwen van materiaalmoeheidvoorspellingsmodellen tot flexibele meerlijnconcepten in ondiep water. Het consortium gaat ook onderzoek doen naar de maatschappelijke acceptatie van zon-op-zeetechnologie bij belanghebbenden en of Merganser een positieve bijdrage kan leveren aan biodiversiteit en ‘nieuwe’ habitats.

Test eind 2024 voltooid
‘We zijn erg trots dat we de DEI+-subsidie aan boord hebben om een schaalbare, drijvende zonne-energieoplossing te bouwen’, stelt Don Hoogendoorn, chief technology officer van SolarDuck. ‘Op basis van onze eerste, succesvolle pilot in 2021, heeft onze technologie al een “Approval in Principal” gekregen van Bureau Veritas. We zijn er trots op samen te werken met gerenommeerde kennisinstellingen als Deltares, Marin, TNO en TU Delft. Samen maken we dit project succesvol en maken we duurzame zonne-energie op zee veel sneller commercieel levensvatbaar.’

Merganser zal naar verwachting eind 2024 het testen en monitoren voltooien, in overeenstemming met de subsidievereisten van de DEI+.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten