Afgelopen week werd bekend dat RWE via dochterbedrijf Oranje Wind Power II de aanbesteding van de rijksoverheid voor het windpark Hollandse Kust West VII heeft gewonnen en daarbij een energieopslagsysteem en drijvende zonnepanelen wil installeren.
53 kilometer
De locatie bevindt zich in de Noordzee, ongeveer 53 kilometer uit de Nederlandse kust. Oranje Wind Power II gaat meer dan 760 megawatt aan windmolens bouwen, waartussen SolarDuck het 5 megawattpiek grote drijvende zonnepark zal gaan bouwen.
Het project, dat in 2026 opgeleverd wordt, krijgt bovendien een geïntegreerd energieopslagsysteem. Koen Burgers, chief executive officer van SolarDuck: ‘Dit is een vlaggenschipproject voor SolarDuck en een belangrijke mijlpaal voor de bredere offshore floating pv-industrie. Wij zullen de robuustheid van onze oplossing demonstreren, de belangrijke rol van systeemintegratie bewijzen bij het bouwen van toekomstgerichte energiesystemen en de opschaling van de technologie mogelijk maken om de acceptatie ervan te versnellen.’
Zeebodem
De Ocean Battery, een technologie van het Groningse bedrijf Ocean Grazer die toegepast zal worden bij het windpark, is een soort waterkrachtcentrale op de zeebodem. De modulaire opzet van de Ocean Battery maakt het in principe mogelijk om gigawatturen aan elektriciteit op een kostenefficiënte en milieuvriendelijke manier op te slaan op de bodem van de zee of een meer.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.