logo
wvhj2023
© Ruben Hamberg
© Ruben Hamberg
17 november 2022

Volop spektakel op eerste editie Duurzaamheidsgala: Ecorus, SolarComfort, Wocozon, Bliq en Turgay Celiker winnen awards

Zonneweide Groetpolder van Ecorus, Solarcarport Volvo Car Nederland van SolarComfort, Stichting Wocozon, Bliq en Turgay Celiker zijn de winnaars van de awards die zijn uitgereikt op het Duurzaamheidsgala.

Het sprookjesachtige Slot Zeist was het toneel van de eerste editie van het gala dat de zonne-energiesector in het zonnetje zette. Van de maskerpersonages Hout & Hout die zich voortbewogen op wind- en zonne-energie tot het exquise diner: de ongeveer 200 aanwezigen lieten zich met groot plezier fêteren en reflecteerden op een bijzonder jaar.

Ver komen
‘2022 was niet het makkelijkste jaar voor de solar branche en toch heeft de sector laten zien dat je met passie, ondernemerschap, doorzettingsvermogen en creativiteit ver kunt komen’, aldus juryleden Elbert Jan Achterberg (Straightforward), Bart van den Bosch (Boschrijk Consultancy) en Bram Peperzak (Tw!st) over de uitgereikte awards. ‘De winnaars in de verschillende categorieën staan hiervoor symbool.’

Utiliteitsproject van het jaar: Zonneweide Groetpolder
De eerste award van de avond werd toegekend aan het Utiliteitsproject van het jaar. Winnaar is het project Zonneweide Groetpolder dat werd gerealiseerd door Ecorus. Het 4 kilometer lange zonnepark in de gemeente Hollands Kroon, meandert langs een dijk waardoor de landschappelijke inpassing optimaal is.

Brand & Marketing Director Gilbert James Weber is in zijn nopjes met de winst: ‘Het zonnepark met 44.712 zonnepanelen is via cable pooling aangesloten op de netaansluiting van de naastgelegen windmolens. Deze prijs is een kroon op ons werk en de vele uitdagingen die in dit project zijn overwonnen.’

Commercieel project van het jaar: Solarcarport Volvo Car Nederland
SolarComfort werd vervolgens bekroond met de award voor Commercieel project van het jaar. Het bedrijf uit Geldermalsen realiseerde bij autofabrikant Volvo in Beesd 6 zonnecarports. De carports zijn voorzien van 113 geïntegreerde oplaadpunten voor elektrische auto’s om deze direct op zonne-energie te laden. De accu’s van de geparkeerde auto’s kunnen gezamenlijk benut worden voor de levering van elektriciteit als het stroomnet daarom vraagt, en dat is in de ogen van de jury een belangrijk element in het toekomstige energielandschap.

‘Dit project heeft veel losgemaakt in de markt en we zien het aantal aanvragen naar zonnecarports fors toenemen. Deze award geeft ons extra energie om de komende jaren door heel Nederland deze toepassing uit te rollen’, aldus bedrijfsleider Rinie Evertse na de winst van de award.

Residentieel project van het jaar
Stichting Wocozon ging met de derde prijs van de avond aan de haal: Residentieel project van het jaar. In de woningcorporatiesector heeft Wocozon alle juridische en wettelijke puzzels weten op te lossen en dit jaar ruim 8.000 woningen voorzien van in totaal 56.000 zonnepanelen. 

En dat bleef niet onopgemerkt bij de jury: ‘Wocozon laat zien dat sociaal ondernemen en duurzaamheid samenkomen in een businessmodel gericht op shared value, echt voor de sociale huurders. In deze tijd van energiecrisis is dat een award waard.’

Product van het jaar
De award voor Product van het jaar werd toegekend aan Bliq, dat zonnepaneeleigenaren een slimme manier biedt om met hun thuisbatterij te handelen op de stroommarkt. Stroom wordt zo goedkoop mogelijk ingekocht, opgeslagen en weer zo duur mogelijk verkocht. De consument maakt hierdoor winst en helpt tegelijkertijd het stroomnet te ontlasten.

Bliq geeft volgens de jury aan waar de toekomst naartoe gaat. ‘Een flexibel netwerk waarin opwek, laden en ontladen aan elkaar gekoppeld zijn, gedreven door vraag en aanbod. Bliq loopt daarin met een eenvoudige oplossing voorop en pioniert net als alle solar specialisten in het verleden in nog onontgonnen gebied.’ Of zoals awardwinnaar Peter Desmet van BLIQ het ludiek tegen de aanwezige ondernemers omschreef: ‘Als wij Bliq mogen leveren, mogen jullie de batterijen leveren voor de 2 miljoen Nederlandse huishoudens met zonnepanelen.’

Man van het jaar: Turgay Celiker
De laatste award van de avond bracht de handen van alle aanwezigen op elkaar. In de awardcategorie ‘Man / Vrouw van het jaar’ werd een ‘man van de vloer’ tot winnaar uitgeroepen: Turgay Celiker van TC Zonne-energie.

‘Turgay is een van de vele solarteurs die elke dag op het dak, in het veld en in de meterkast werken’, aldus de jury. ‘Hij is een man van de praktijk, kundig, betrouwbaar en sociaal. Hij helpt jonge mensen aan een toekomst, leidt hen op en zorgt er daarmee voor dat de energietransitie daadwerkelijk gerealiseerd wordt.’ Zelf was Celiker apetrots: ‘Ik probeer jongeren te enthousiasmeren voor het installateursvak en vind het een heel grote eer om deze prijs te mogen winnen.’

De eerste editie van het Duurzaamheidsgala werd mogelijk gemaakt door sponsoren Wattkraft, Van der Valk Solar Systems, Trina Solar, Huawei FusionSolar, EYECATCHER en NEDKAB.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten