Solar Magazine - Eindbalans Transform.Hackathon: energiedelen via blockchaintechnologie en energiesysteem van lego
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eindbalans Transform.Hackathon: energiedelen via blockchaintechnologie en energiesysteem van lego
© TenneT

Eindbalans Transform.Hackathon: energiedelen via blockchaintechnologie en energiesysteem van lego

De Transform.Hackathon zit erop. Meer dan 200 mensen met diverse achtergronden leverden samen 9.600 uur aan arbeid voor nieuwe concepten en oplossingen voor het energiesysteem in Nederland.

Het evenement heeft volgens de organisatoren geleid tot bijzondere oplossingen. Daarbij staan lokale energiehubs of energiegemeenschappen centraal. De komende tijd wordt een aantal van die bijzondere oplossingen verder ontwikkeld en klaargemaakt voor toepassing in de praktijk van de energietransitie.

26 teams
Transform.Hackathon is een initiatief van Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NPRES) en Unify.energy in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Het evenement bracht 200 ontwerpers, ICT’ers, beleidsmakers, juristen, studenten, denkers en doeners, jongeren en ouderen, techneuten en creatievelingen bij elkaar. Deze koplopers in de energietransitie bouwden samen in 26 teams aan het energiesysteem van morgen. De challenge owners en deelnemers werden tijdens de hackathon bijgestaan door experts uit de energiewereld en coaches die met hun kennis en expertise de ideeën, concepten en modellen verder brachten.

Uitkomsten
Veel van de oplossingen zijn gericht op het ontwikkelen van lokale energy hubs of energiegemeenschappen. Daarbij wordt de opgewekte stroom zoveel mogelijk lokaal direct verbruikt en heeft de lokale gemeenschap zeggenschap. Een van de 26 teams bedacht bijvoorbeeld een tool waarmee een dorp, wijk of buurt niet alleen inzicht heeft in de vraag en het aanbod van energie, maar ook via blockchaintechnologie energie met elkaar kan uitwisselen. Een ander team schreef een concept Algemene Maatregel van Bestuur die lokale gemeenschappen experimenteerruimte geeft om lokaal energie op te wekken en met elkaar te delen.

Weer een ander team bedacht de E-silience game: een spel waarmee je met legoblokken inzichtelijk kunt maken op welke manieren je lokaal een robuust energiesysteem kunt opbouwen. Ook ontstonden er verbindingen tussen teams, waardoor er een nieuwe, sterkere oplossing ontstond. Zo wisten de challege owners van de marktuitdaging de oplossingen van hun 7 teams in 1 model te vatten. Daarna bleek dat ze samen bijna alles in zich in hadden om lokale energy hubs waar te maken.

Vervolg
Zowel de challenge owners als de deelnemers geven aan verder te willen bouwen aan de uitkomsten van de hackathon. Die beweging gaat dwars door de energiesector heen. De challenge owners gaan samen met de teams met de meest veelbelovende ideeën aan de slag om de concepten, modellen en oplossingen daadwerkelijk in de praktijk te brengen.

NP RES en Unify.energy faciliteren dit proces binnen een Impact.Booster Programma. Ook wordt nagedacht over een eventuele volgende editie van de hackathon.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Everday zoekt:

Field Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Elektromonteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino, 8481 GN 23
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!